Ormacılara Sezon Öncesi Yangın Eğitimi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü' ne bağlı...

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü' ne bağlı ilk müdahale ekiplerine sezon öncesi yangın eğitimi verildi.

İlk müdahale ekiplerine Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Abit Baca, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Fedai Erdemli, Makine ve İkmal Şube Müdürü Bilal Soydan, Köyceğiz ve Dalaman Orman İşletme Müdürleri'ne, Müdür Yardımcılarına, Orman Muhafaza Memurları ile Orman Yangınları ile Mücadelede görev alan tüm ekiplerin katılımıyla başlayan sezon öncesi yanıgınla mücadele, eğitim ve tatbikat eğitimi verildi.

Reklam
Reklam

Bölge Müdür Yardımcısı Abit Baca, eğitime ve tatbikata katılan personele karşı yaptığı konuşmasında; "Öncelikle 2011 yılı yangın sezonu değerlendirmesi yaparak tüm personele teşekkür ederim. 2012 yılı yangın sezonunda yapılacak çalışmalar hakkında sizlere genel bilgiler verdi. Başlamakta olan Orman yangın sezonunun öncelikle hepimiz açısından kazasız, hatasız bir sezon olması dileklerimi sunuyorum" dedi.

Mücadele esnasında iş kazalarının önemine de değinen Abit Baca; " Sezonun en az iş kazası ve zararla atlatmak istiyoruz. Bu nedenle tüm personelimiz kişisel güvenlik malzemelerinin özelliklerini ve nerede nasıl kullanacağını iyi bilmelidir, Ranger, Arazöz ve Tankerlerimiz alan savunması yönünden saat 12:00 ile 19:00 arsasında devriye nöbetlerine devam edecektir. Bu araçların bazı temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği noktaların seçilmesine özen göstereceğiz. Yangına ilk müdahaleyi yapan araç köpük ile mücadeleyi başlatacaktır, ranger hortumlarının 40+40+23=110 metre ye çıkaracağız. Sözlerimi burada noktalarken sezonun hepimize hayırlı olmasını dilerim" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Fedai Erdemli ise; "2011 yılında orman yangınlarıyla mücadele hizmetlerinde çalışan tüm personelimize göstermiş oldukları performans için teşekkür ederim. Orman yangınları ile mücadelede çalışan tüm araçlarımızın operatörleri ve yardımcı operatörlerinin telefon numaralarının güncellenmesi; yangın esnasında yapılacak yangın hakkındaki görüşmeler açısından çok önem arz etmektedir. Yangını çıkan araçların, yangına çıkış saatlerinin sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınması çok önemli bir konudur. Tüm arkadaşlarımızın bu konuya önem vermelerini istiyoruz. 2011 yılında ranger araçlar için yangına ulaşma süresinin 14 dakika olduğu ve bu süreyi 12 dakikaya indirmek istiyoruz. Ranger araçlarının yangınlarda ne kadar etkin olduğunu hepimiz gördük, bu süre bizim için ciddiye alınacak bir süredir. 2012 yılı yangın sezonu hepimize hayırlı olsun; hatasız ve kazasız bir sezon dilerim'dedi.

Makine İkmal Şube Müdürü Bilal Soydan eğitim ve tatbikatın son bölümünde; 'İşçilerimizin sağlık raporlarının yenilenmesini, sağlık raporu bulunmayan işçilerimizi orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde çalıştırmayalım. Hizmet içi eğitim belgesi bulunmayan operatörlere araç kullandırılmamasını yangına hareket esnasında bizim yangın araçları için kanunda belirtilen hız limitlerinin ihlal edilmemesini, ancak zorunlu hallerde trafik akışını tehlikeye sokmadan bu hız limitlerinin üzerine çıkılabilinir. Yangın araçlarının günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin operatörleri tarafından yapılmasını, arasözlerin üzerinde bulunan ekipmanların katalogunda belirtilen yerleşkeye uygun olarak yerleştirilmesini, eksik ve yarım tank ile asla yola gidilmemesini, mevcut arasözlerimizin özelliği olan yüzde 70 meyilde hareket etme kabiliyetinin bulunduğunu ve bu meyilden fazla meyilde hareket edilmemesi gerekir."

Reklam
Reklam

Kaza yapılması durumunda yapılacak iş ve işlemlerin nelerin yapılması gerektiğine bildiren Bilal Soydan; Kaza anında ilgili mercilere ve makamlara haber verilerek kaza yerinde mutlak suretle kaza yeri krokisinin çizilmesine dikkat edilmesini ve resim çekilmesi gerektiğini ve daha fazla kazaya neden olunmaması için kaza yerinde güvenlik tedbirleri alınmasını istedi.

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü Yangın Uzmanı Mehmet Oruç ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü yangın Uzmanı Samet Deryal birlikte yangın söndürmede kullanılan kişisel güvenlik malzemelerinin tanıtımını yaparak bu malzemelerin nerede nasıl kullanılacağı konularında tatbiki uygulamalı olarak anlatmalarının ardından İşletme Müdürlükleri çapında Arasöz ve Tankerlere 400 metre hortum serme, ek takma ve çatal bağlama konulu yarışma ve tatbikat yaptırıldı.Yapılan bu yarışma sonucunda Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü yangın arozözlerinden Ortaca Orman İşletme Şefliğinde görev yapan A-143 arazöz ekibi 5,52 dakikada hortum sererek birinci oldu..Bahtiyar Orman İşleme Şefliğinde görev yapan A-144 arasöz ekibi ikinci,Dalaman Orman İşletme Şefliğinde görev yapmakta olan A-141 arasöz ekibi de üçüncü olmuştur.Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü arasözlerinden A-128 arazöz ekibi 5,28 dakika ile birinci,A-131 arazöz ekibi ikinci ve A-131 arazöz ekibi de üçüncü oldu.

Reklam
Reklam

Yarışmada birinci olan arazöz ekipleri her iki Orman İşletme Müdürlükleri tarafından ödüllendirilecektir. Eğitim seminerine katılan işçilere kurs katılım sertifikası verildi.

Su tankerlerinin ve rangerlerin su ve köpük atma özelliklerinin gösterimi ile yapılmakta olan eğitim tatbikatı sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: