ANKARA(ANKA)- CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 8’nci Dairesi’nin kararlarına rağmen “orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açmak” için değiştirilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Ayhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Başta su kaynaklarımız olma üzere çevre ve yaşam alanlarımıza zarar veren madencilik faaliyetlerinde ısrar edilmesi, iddia edildiği üzere, AKP hükümetinin Çokuluslu maden şirketlerine verdiği, ancak kamuoyundan gizlenen taahhütlerinden mi kaynaklanmaktadır? “diye sordu.
Ayhan, Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Maden Yasasının Anayasa Mahkemesince, Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinin Danıştay 8. Dairesince iptal edilmesinin ardından, 10 Ağustos 2009 günü yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısında “orman sayılan alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açmak” için yönetmelik değişikliğinin kabul edildiğini hatırlattı. Bu kararın iki bakan tarafından maden şirketlerine müjdelendiğini belirten Ayhan, “AKP hükümeti, Yüksek Mahkemenin kararlarına karşın Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, yeniden orman alanlarını her türlü madencilik faaliyetlerine açmıştır” dedi. Eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin Manisa’nın Turgutlu İlçesinde yürütülen nikel madeni çalışmalarında “ağaç katliamı yapıldığı”na yönelik sözlerini de hatırlatan Ayhan, “Sayın Osman Pepe, yeni Bakan Veysel Eroğlu’nun, maden çıkartılması için 143 bin ağacın kesilmesine izin vermesini ise ‘Kestikleri kadar ağaç dikeceklermiş. Ortada büyük bir palavra var.’ olarak değerlendirmiştir” dedi. Ayhan soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“Çaldağı’nda İngiliz Bosphorousse (Sardes) Nikel Madencilik A.Ş’ye tahsis edilen orman alanının hektar olarak büyüklüğü nedir? Söz konusu madencilik faaliyeti, ne kadar fidan ve ağacın kesilmesine yol açacaktır? Çevre ve Orman eski Bakanı sayın Osman Pepe’nin ‘Kestikleri kadar ağaç dikeceklermiş. Ortada büyük bir palavra var.’ açıklaması hükümetinizce nasıl değerlendirilmektedir? Sayın Pepe’nin açıklaması, kesilen orman ağaçlarının, ulusal ekonomiye ve ekosisteme sağladığı yararların hükümetinizce dikkate alınmadığını mı göstermektedir? Manisa'nın Turgutlu İlçesi sınırları içinde yer alan ÇALDAĞI’ orman alanında İngiliz Bosphorousse (Sardes) Nikel Madencilik A.Ş’ ye nikel madeni ruhsatının verilmesi için, Hükümetinize İngiliz Büyükelçiliği veya İngiliz Hükümetinin baskıda bulunduğu doğru mudur? Başta su kaynaklarımız olma üzere çevre ve yaşam alanlarımıza zarar veren madencilik faaliyetlerinde ısrar edilmesi, iddia edildiği üzere, AKP hükümetinin Çokuluslu maden şirketlerine verdiği, ancak kamuoyundan gizlenen taahhütlerinden mi kaynaklanmaktadır?
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun ‘hem şirket, hem İngiliz Büyükelçiliği, hem de İngiltere Hükümeti tarafından sıkıştırıldığı’ açıklaması, hem anayasanın söz konusu amir hükmüne karşı işlenmiş bir suç, hem de ulusal bağımsızlığımıza yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendirilmektedir. Bu anlamda, çeşitli kişilerce doğrulanan açıklaması nedeniyle, ulusal onuru zedelediği açık olan Çevre ve Orman Bakanı sayın Veysel Eroğu'nun istifası tarafınızdan istenilecek midir?”