Orman köylerine güneş enerjisi

KARABÜK (İHA) - Karabük İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Işık, ORKÖY kapsamındaki orman köylerinde, güneş enerjili ev projesini 2006 yılı içinde uygulayacaklarını açıkladı.

Türkiye'de Karadeniz bölgesinde ilk defa uygulanacak olan projenin 2006 yılı yazında faaliyete geçeceğini söyleyen Ahmet Işık, "Orman köylerindeki bir evde, elektrik, sıcak su, ısıtma gibi tesisatların tümünün güneş enerjisi kullanılarak elde edilmesiyle hane başına yılda 3 ton odun tasarrufu sağlanabileceğini hesapladık. Güneş enerjisi tesisatıyla dizayn edilen evler, su ve enerji sıkıntısının yaşanacağı gelecek yıllar için de önemli bir alternatif oluşturuyor" dedi. Işık, güneş enerji sistemlerinin ORKÖY çerçevesinde belirlenecek maliyet fiyatlarının, köylülere uzun vadeli olarak sunulacağını da belirtirken, "Türkiye'de güneş enerjisi için en ideal bölgeler Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri.

Reklam
Reklam

Batı Karadeniz Bölgesi güneş enerjisinden en az faydalanan bölge ve bu nedenle bu bölgede güneş enerjisi kullanan insanlar, diğer bölgelerdeki insanlara göre orman ekonomisine daha çok katkıda bulunuyor. Güneş enerjisi kullanımı ormanlarımızı ve insanlarımızı kurtaracak en önemli enerji kaynağı" diye konuştu.