Orman Ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Akman:

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, "Türkiye, sahip olduğu toplam 21,6 milyon hektar orman alanı ve 1,4 milyar

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, "Türkiye, sahip olduğu toplam 21,6 milyon hektar orman alanı ve 1,4 milyar metreküplük orman servetiyle önemli bir güce sahiptir" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle Abant'ta düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Ormancılık Sektörünün Geleceği Arama Konferansı"nın açılış konuşmasını yapan Akman, ormanların ekosistem bütünlüğü içinde, biyolojik çeşitlilikleri, flora ve faunasının göz önüne alınarak, korunup geliştirilmesinin ilk ve en önemli vazifelerinden olduğunu ifade ederek, birer iktisadi varlık olan ormanların muazzam ekonomik değerler üretmekte olduğunu, istihdama, ticarete ve kalkınmaya katkı sağladığını söyledi.

Reklam
Reklam

"Türkiye, sahip olduğu toplam 21,6 milyon hektar orman alanı ve 1,4 milyar metreküplük orman servetiyle önemli bir güce sahiptir" diyen Akman, "Ormancılık sektörünün milli ekonomiye olan katkısının tam olarak bilinmemesi büyük bir problem olarak karşımıza çıkmakta, bu yüzden hak ettiği maddi ve manevi desteği alamamaktadır. Halbuki gerek ihracat ve ithalat yapan, gerekse ülke içinde çalışan binlerce özel sektör firması bulunmaktadır. Diğer taraftan başta madencilik olmak üzere, turizm, ambalaj, ahşap pelet, enerji, mobilya, kağıt, ilaç gibi sektörler doğrudan veya dolaylı olarak ormancılıkla ilgili faaliyetlerdir" diye konuştu.

Türkiye'nin levha ürünleri üretiminde dünyanın 10 ülkesi içerisine girdiğini ifade eden Akman, şöyle dedi:

"Türkiye mobilya sektörü dünya ile rekabet eder, hatta liderlik yapar hale gelmiştir. Ormanlar gıda güvenliğinin temel unsurlarındandır. Mesela ülkemiz için son derece önemli bir gıda ürünü olan balın yüzde 80'i ormanlar ve orman sayılan alanlarda üretilmektedir. Çam balı tamamıyla kızılçam ormanlarından elde edilmektedir. Defne, kekik, kestane, ıhlamur, sakız, çam fıstığı, mantar gibi ürünler eklendiğinde ormanların katkısı daha iyi anlaşılmaktadır."

Reklam
Reklam

Ormancılık faaliyetlerinin geleceğe yönelik çalışmalarına değinen Akman, şöyle devam etti:

"2023'te yılda 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz bulunmakta. Bu meyanda Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesinde, fındık ve narenciye tanıtım gruplarında olduğu gibi, TOBB'un ilgili sektör meclisleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve üniversiteler ile birlikte 'Odun ve Odun Dışı Orman Ürünleri' adı altında veya başka bir isimle bir tanıtım grubu teşekkülünün elzem olduğunu, sektörün böyle bir vizyonu ve hedefi hak ettiğini düşünmekteyiz."

Akman, 21-23 Mart 2013 tarihlerinde Ankara'da 'Birinci Ormancılık ve Su Şurası', 8-18 Nisan 2013 tarihlerinde ise İstanbul'da 'Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu Onuncu Oturumu' düzenleneceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Burada yapacağımız çalışmadan elde edilen sonuçların Kalkınma Planı, Şura ve BM Ormancılık Formuna altlık oluşturmasının son derece önemli olduğu düşünülmektedir. Bakanlığımızın özel sektörle bir araya gelerek, politika belirleme ve eylem planlarımızı oluşturmada konunun çeşitli paydaşları ile ortak aklı arama çalışmaları bundan sonra da devam edecektir. Bu amaçla yapılacak diğer toplantılarda da değerli fikirlerinizle vereceğiniz katkıları son derece önemsiyoruz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Zafer Göder - Emin Gürbüz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: