Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi'ne ABD'den talep

Ankara (AA)- Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, merkezi ABD'de bulunan bir şirketin, orman yangınlarına erken müdahale amacıyla hazırlanan, "Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi"ni satın alarak pazarlamak istediğini söyledi.

Kahveci, gelişmiş bir bilgisayar yazılımı olan erken uyarı sisteminin, hareket kabiliyeti yüksek, açısı geniş kameralar sayesinde en küçük bir dumanı bile belirleyebildiğini anlattı. Ormanlarda bazen ilaçlama çalışmaları da yapıldığını belirten Kahveci, sistemin ateşten kaynaklanan duman ile toz bulutunu birbirinden ayırabilme özelliği bulunduğunu da ifade etti. Erken uyarı sisteminin, Türkiye gibi Akdeniz çanağında bulunan ve sık sık orman yangınlarıyla mücadele etmek zorunda kalan bir ülkede hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Kahveci, "Bir ABD şirketi bu sistemi satın alıp pazarlamak istedi.

Reklam
Reklam

Henüz olumlu yanıt vermedik. Talebi şu anda bizde bekliyor. Bu sistemi biz kullanıyoruz. Ama sistemlerin sonu yok devamlı geliştirmek gerek" diye konuştu.