Orman Yangınına "gözlerini Kırpmadan" Müdahale Ettiler

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, yaklaşık 150 hektar alanda ve bir köyde etkili olan orman yangını, iki gün süresince durup dinlenmeden çalışan

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, yaklaşık 150 hektar alanda ve bir köyde etkili olan orman yangını, iki gün süresince durup dinlenmeden çalışan Orman Teşkilatı mensuplarının çabalarıyla can kaybı veya yaralanmaya yol açmadan söndürüldü.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, AA muhabirine, Yaylacık Dağı'nda çıkan ve iki günde kontrol altına alınabilen yangının yaklaşık 150 hektar alanda zarara ve ilçeye bağlı Çayıroluk köyünde 5 ev ile 8 ahırın kullanılamaz hale gelmesine neden olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Yangının, Kıranşeyh ve Gümüşyeni köylerine doğru ilerlerken, "yangın savaşçıları" diye nitelenen, her zaman gurur duydukları teşkilat mensupları tarafından canla başla çalışılarak, herhangi bir yaralanma veya can kaybına yol açmadan söndürüldüğünü belirten Eryiğit, şöyle devam etti:

"İki gündür canını dişine takarak çalışan personelimizin ve bize desteğe gelen Bursa, Balıkesir, Denizli, Muğla ve diğer Orman Bölge Müdürlüklerinden gayretli çalışmaları gördük. Arazöz ve dozerlerle gözlerini budaktan sakınmadan yangına müdahale etmeleri, her türlü takdirin üzerindedir. İki gündür hiç uyumadan teknik elemanından mühendisine kadar herkes sahadaydı. Bir an evvel yangını söndürmek arzusundaydılar. Bu bir niyet işidir, sevda işidir. Biz ormanlarımıza sevdalıyız."

Eryiğit, bir ilde çıkan yangına çevre illerden destek ekiplerin yardıma gelmesinin, teşkilattaki dayanışma ve fedakarlığın en güzel örneklerini oluşturduğunu anlattı.

-Teknolojik imkanlar kullanılarak yangınlara müdahale ediliyor-

Reklam
Reklam

Orman Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda teknolojik atılımlar yaparak, gerek helikopterler ve gerekse teknolojik teçhizatla yangınlara müdahale ettiğini bildiren Eryiğit, birçok bölgede kullanılan Yangın Takip Sistemi'nin Kütahya'da da faaliyete geçirildiği bilgisini verdi.

Eryiğit, Ankara'daki Yangın Takip Merkezinin, ülkenin neresinde bir yangın çıkarsa buna müdahale için çıkan araçları takip edebildiğini dile getirerek, "Bu takip sisteminde yer alan haritalar, yangın sırasında hangi aracın nereye gideceğini, nereden su alacağını ve hangi yolu kullanacağını gösterir. Yangın Takip Merkezi'miz günün 24 saati çalışır" dedi.

-Tavşanlı'daki yangın, anız yakılmasından çıkmış-

Orman yangınlarının en büyük nedenlerinin başında insan unsuru geldiğine dikkati çeken Eryiğit, yangınların yüzde 95'inin insan kaynaklı olduğunu söyledi.

"Tavşanlı'daki orman yangınının, anız yakılmasından kaynaklandığını belirledik" diyen Eryiğit, bahçe temizliği, anız veya piknik ateşi gibi nedenlerle göz bebeği ormanların yandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bir bebek gibi bakımları yapılıp uzun zamanda yetişen ormanların yanması, ciğerlerimizi dağlamaktadır. Ormancı olarak tek ağacın yanmasına bile müsaade etmeyiz. Ancak maalesef Türkiye'nin iklim şartları veya bilinçsizlikten kaynaklanan orman yangınları yaşanıyor. Havaların bu denli sıcak seyrettiği böyle zamanlarda halkımızdan isteğimiz, biraz daha dikkatli davranmaları ve en ufak yangına sebebiyet verebilecek harekette bulunulmamasıdır. Yangın çıktığı anda da 'Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı'na bildirilmesini istiyoruz."

"Kimin elinde bir fidan varsa diksin, kimin elinde bir bardak su varsa döksün" sloganıyla hareket ettiklerini ifade eden Eryiğit, vatandaşların yangınlara karşı daha duyarlı olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz