Orman yangınları azaldı

İZMİR (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İzmir'in Bayındır İlçesi'nde meydana gelen orman yangınıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Bakan Pepe, faillere merhamet duyulmaması gerektiğini söyleyerek, "Faillere gösterilecek merhamet, ülkenin geleceğine gösterilecek bühtandır" diye konuştu.

İzmir'in Bayındır İlçesi Dernekli Köyü yakınlarında pazar günü çıkan orman yangınında inceleme yapmak üzere İzmir'e gelen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, beraberindeki Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Önder Kılıç ile birlikte İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda basın toplantısı yaptı. Yangının tamamen kontrol altına alındığını ve yangında yaklaşık 200 hektar ormanlık alanın kül olduğunu kaydeden Bakan Pepe, "Yaz aylarında ormanlarımızı tehdit eden en önemli unsurlardan biri orman yangınlarıdır. Ülkemiz ormanlarının yüzde 60'ı birinci derecede yangın riski yüksek bölgelerde bulunmaktadır. Bu yöreler Ege, Akdeniz ve Marmara bölgeleridir. Yangınların çıkış nedenlerine baktığımızda bunun yüzde 95'inin insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. 15 Ağustos 2005 tarihi itibariyle yılbaşından bu yana 829 orman yangını çıkmış ve bu yangınlarda toplam bin 505 hektar alan yanmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

"AMAN NAZAR DEĞMESİN" Geçmiş yıllarla aynı tarihlerde çıkan orman yangınlarını karşılaştıran Bakan Pepe, "2001 yılında bin 475 adet orman yangınında 4 bin 591 hektar alan yandı, 2002 yılında bin 4 adet orman yangınında 7 bin 384 hektar alan yandı, 2003 yılında bin 245 orman yangınında 2 bin 655 hektar alan yanarken, 2004 yılında 928 adet çıkan yangında 2 bin 455 hektar alan kül oldu. Diğer yandan, Akdeniz'den komşumuz olan ve bizimle aynı iklime sahip olan İspanya'ya baktığımızda 2005 Ağustos ayına kadar 96 bin hektar, Portekiz'de 68 bin hektar, Fransa'da ise 15 bin hektar alanın yandığını görüyoruz. Dünya ile mukayese edildiğinde oldukça iyi durumdayız, aman nazar değmesin. Vatandaşlarımız orman yangınları konusunda daha dikkatli olsunlar, bu konudaki hassasiyetlerini güçlendirsinler. Vatandaşlar Allah rızası için, daha saygılı olsunlar" şeklinde konuştu.

"ORMAN YAKANLARA MERHAMET YOK" Orman yangınlarına sebep olanların aldıkları cezaların caydırıcılığı olmadığını savunan Bakan Pepe, "Orman yangını çıkardıkları nedeni ile gözaltına alınan faillerin yalnızca 3/1'i ceza almış, diğerleri cezadan kurtulmuşlar. Zaten ceza da en alt limitten veriliyor. Mahkemelerin işine karışmak benim haddim değil ama, ben bunu bir insanlık suçu olarak görüyorum. Caydırıcı cezalar insanların daha dikkatli olmalarını beraberinde getirir. Faillerin ceza alması için ispatlanması ve şahit olması gerekiyor ama delil ve şahit çoğu zaman bulunamıyor. Çok ciddi sorunlarımız var, bazı yerlerde ceza-i ehliyeti olmayanların üzerine yıkılıyor. Faillere gösterilecek merhamet, ülkenin geleceğine gösterilecek buhtandır. Bu insanlara merhamet göstermemek lazım, cezası neyse en ağırını çekmesi lazım ki başkaları da ders alsın" diye konuştu.
Bayındır'da çıkan orman yangının bir kadının bağını temizlemek için yaktığı ateş nedeniyle başladığını belirten Bakan Pepe, kadının gözaltına alındığını gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. Bakan Pepe ve beraberindekiler basın açıklamasının ardından Bayındır'daki yangın alanının üzerinde helikopterle incelemede bulunduktan sonra, Göcek Koyu'nda incelemede bulunacak ve daha sonra Antalya'ya geçecek.

Reklam
Reklam