Orman yangınları insan eliyle çıkıyor

BURSA (İHA) - Türkiye'de her yıl ortalama bin orman yangınında 23 bin 900 hektar orman kül olurken, yapılan istatistikler yangınların yüzde 96'sının insan eliyle çıktığını ortaya koyuyor.

Bu yılın ilk 8 ayında, geçtiğimiz yıla oranla orman yangınlarındaki yüzde 9'lık azalmaya sevinirken, Gelibolu'dan gelen tarihi bölgedeki 250 hektarın kül olduğu haberi bu sevince gölge düşürdü.

İHA muhabirinin Orman Genel Müdürlüğü'nden derlediği bilgiye göre, her yıl ortalama 23 bin 962 hektar orman kül oluyor. İstatistiklerin yapıldığı 1937 yılından bu yana, toplam 1,5 milyon hektar yangınlarda kaybedildi. Her yıl ortalama bin yangın çıkarken, bunların yüzde 96'sına insanlar sebep oluyor.

Reklam
Reklam

2004 yılının ilk 8 ayında 708 orman yangını çıktı, bunun sonucunda 2 bin hektarlık alan kül oldu. 2003 yılının aynı dönemine göre yanan alan bakımından yüzde 9,

yangın adedi bakımından yüzde 23 azalma kaydedildi. Ancak Gelibolu'da bilinçsizce yakılan anız sonucu 250 hektarlık alanın kül olması bu sevinci gölgeledi.
Orman Genel Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, yangın çıkış sebepleri arasında ilk sırayı anız yakılması, sönmemiş sigara, kibrit atılması, otların yakılması alıyor.
Diğer sebepler ise şöyle:
"Çocukların ormanda ateşle oynamaları, orman içinde ve kenarında çöplerin yakılarak imha edilmesi sırasında, ormana sönmemiş sigara, kibrit atılması, arı kovanlarının tütsülenmesinde kullanılan ateşin ormana söndürülmeden atılması, piknik amacıyla, yemek pişirmek su ısıtmak amacıyla yakılan ve terk edilen ateşlerden, PVC boruların ateş yakılarak ısıtılması sırasında, ateşli silah tatbikatları sırasında, havai fişeklerin ormana düşmesiyle, elektrik tellerinin kopmasıyla, bakımsız trafoların çıkardığı kıvılcımlardan, yol ve benzeri inşaatlarda patlayıcı maddeleri ateşleyecek fitilin otları tutuşturmasıyla, kireç ve kömür ocaklarının yakılması sırasında, trafik kazalarında yanan araçlardan.
Kasıt örnekleri: Terör amacıyla ormanların yakılması. Yerleşim yeri, tarla otlak kazanmak gayesiyle. Orman idaresine kızgınlık. Ormanda yapılan kanunsuz işleri ört bas etmek. Başka tarla sahibini zor durumda bırakmak. Yabani hayvanları uzaklaştırmak. İş temin etmek amacıyla (üretim, ağaçlandırma) Yol Yaptırmak amacıyla".

Reklam
Reklam

Türkiye'de meydana gelen orman yangınları sonucu bugüne kadar değişik mesleklerden 69 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de orman yangınlarının adet olarak yüzde 38'i ve alan olarak yüzde 45'i Muğla, İzmir, Antalya Orman Bölge Müdürlüklerinde meydana geliyor. Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarının adet olarak yüzde 83 'ü, alan olarak ise yüzde 87 si Haziran - Ekim dönemini kapsayan 5 aylık periyotta meydana geliyor. Orman yangınlarının yüzde 88'i gündüz, yüzde 12'si gece saatlerinde çıkıyor.