Orman Yangınlarında Sabotaj Şüphesi

Yüzölçümünün yüzde 67’sinin ormanlarla kaplı olan Muğla’da 2012 yılında çıkan yangınların yüzde 62’sinin insan kaynaklı...

Yüzölçümünün yüzde 67’sinin ormanlarla kaplı olan Muğla’da 2012 yılında çıkan yangınların yüzde 62’sinin insan kaynaklı olduğu bildirildi. Bodrum, Marmaris, Milas ve Datça gibi önemli turizm merkezlerindeki orman yangınlarının büyük bir kısmı, havanın kararmasıyla birlikte çıkıyor. Uçak ve helikopterlerin uçuş kabiliyeti olmadığı zamana denk gelen yangınların, özellikle ulaşımın güç olduğu engebeli arazilerde olması sabotaj şüphesini arttırıyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk sahası içinde bu yıl çıkan 355 yangında 216,74 hektar alan kül olurken 362 anız yangınında ise 529,68 hektar alan zarar gördü. Yangın sezonu boyunca ücretsiz Alo 177 orman yangını hattına bin 48 ihbar yapıldığı, bunlardan 308’inin asılsız çıktığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, bu yıl çıkan yangınların 135’inin yıldırım, geri kalanın ise insan kaynaklı olduğunu bildirdi. Sorumluluk alanları içindeki yangınların kasıt, ihmal, dikkatsizlik ve kazalardan meydana geldiğini anlatan Yıldırım, “Bu yıl meydana gelen yangınların büyük çoğunlu insan kaynaklı. Yangınların çoğu, 18.00 ile 20.30 saatleri arasında meydana geldi. Hava kararmaya yakın çıkan yangınlar, bizim için çok riskli. Bu saatlerde hava araçlarımızı kullanamadığımızdan, yangınları kontrol altına almamız güçleşiyor.” dedi.

Muğla’da son 10 yılın ortalamasına göre başarılı bir sezon geçirdiklerinin altını çizen Yıldırım, “Son 10 yılın ortalamasında, 283 yangına karşılık yıllık bin 70 hektar alan tahrip oldu. 2010-2011 yıllarında son 10 yılın çok altında başarılar elde ettik. 2010 yılında 155 hektar alan tahrip olmuştu. 2011 yılında ise 162 hektar alan zarar gördü, bu yıl da 216 hektar. Son 10 yılın çok altında olmakla birlikte son üç yıla baktığımızda yüksek. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki bölge çok riskli. 1 milyon 150 bin hektarlık alanda, 355 yangında zararı 216 hektarda tutabilmemiz, başarılı olduğumuzu gösteriyor. Başarılı bir dönem geçirdik, şu an durumumuz gayet iyi. Geçmiş yıllara göre ayrıca bu sene orman yangınlarının sayısında artış da yaşandı. Hava şartları da çok riskliydi.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ali Yıldırım, Muğla’da 2012 yılında çıkan en büyük yangının Datça ve Milas ilçelerinde olduğunu vurgulayarak, “Kundaklamayla ilgili bize gelen bilgiler var ama kesin bir tespitimiz olmadığından net bir şey söyleyemiyoruz. Güvenlik güçleri, bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Akşam saatlerinde ve birkaç noktada aynı anda çıkmış olması, kundaklama riski olan yangılardır.” ifadelerini kullandı.

Orman yangınları stratejik planları doğrultusunda 12 dakikalık ilk müdahale süresiyle hedeflerine ulaşma noktasında büyük mesafe katettiklerini vurgulayan Yıldırım, bugün itibariyle ilk müdahale ulaşma süresini 13 dakikaya kadar indirdiklerini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: