"Orman yangınlarını çobanlar çıkarıyor"

MUĞLA (İHA) - Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, 2005 yılı yangın sezonu ve daha önce yanan sahalarda basın mensuplarının da katıldığı helikopterle havadan inceleme turu düzenledi.

Özellikle bu yıl yanan Fethiye Alaçam'daki 80 hektarlık alan ve Muğla Merkez Yılanlı bölgesindeki 400 hektarlık alanda, kesim işlemlerinin başladığı görüldü. Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Eylül-Ekim aylarında çıkan yangınların daha çok, yöreye Denizli, Burdur, Antalya ve Aydın yöresinden gelen çobanlar tarafından çıkarıldığını belirterek, jandarma ile işbirliği yaparak sürülerin Muğla'daki ormanlık alanlara girmesini önlediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı içinde bulunan Aydın ve Muğla illerinde, bu yılın 23 Eylül 2005 tarihi itibari ile toplam 198 adet orman yangını ve 905 hektar alanın yandığı, bu yangınlardan Muğla ilinde 164 adet yangında 853 hektar ormanlık alanın yandığı açıklandı. Yangın sezonu nedeniyle Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yangın sezonunda kiralanan ve su tankı bulunan helikopterle yanan sahalarda inceleme yapıldı. Muğla merkez, Marmaris, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye yöresinde bu yıl ve daha önceki yıllarda çıkan orman yangın sahaları havadan incelenirken, bu yıl çıkan orman yangın sahalarında kesim işlemleri başladı.

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, 2005 yılında orman yangınlarına karşı, karadan bin 780 işçi, 72 arozöz, 10 dozer, havadan 3 su atar ve bir personel taşıyan toplam 4 helikopter ile mücadele ettiklerini belirterek, "Büyük yangınlarda kara ve hava desteği diğer illerden de takviye olarak katıldı. Biz de sorumluluk alanımız dışındaki illere takviye olarak hem kara, hem de hava gücü ile destek verdik. 23 Eylül 2005 günü itibariyle Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanı içinde 198 adet orman yangını çıktı ve 905 hektar alan yandı. Bu yangınların 164 adedi Muğla ilinde ve yanan saha miktarı 853 hektar. Sorumluluk alanımızda son 10 yıl içinde çıkan yangınlarda yıllık ortalama 252 adet ve bin 781 hektardır. Muğla ilinde ise 190 orman yangınına karşılık bin 520 hektardır. Bunların yanı sıra, Muğla ve Aydın'da çıkan 291 adet ziraat arazisi yangını da ekiplerimiz tarafından söndürülmüştür. Bu yangınlarda 315 hektar ziraat alanı yandı. Çıkan ormanların yüzde 83'ü insan eli ile, geri kalan yüzde 17'lik bölümü de yıldırımlar sonucu çıkmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

ÇOBANLAR ORMAN YAKIYOR

Bölge Müdürü Çiftçi, son iki yılda özellikle Eylül ve Ekim aylarında çıkan orman yangınlarında azalma olduğunu belirterek, "Eylül ve Ekim aylarında çıkan orman yangınlarının çoğunluğu çobanlar tarafından çıkarılıyor. Antalya, Burdur, Denizli ve Aydın illerinden bu aylarda gelen çobanlar, keçilerini otlatmak için ormanlık arazileri seçiyorlar ve ateş yakıyor. Geldikleri köyün muhtarına da köy sandığına bağış yaparak kalmalarını sağlıyor. Son iki yılda Jandarma ve Orman Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolle diğer illerden gelen çobanların ormanlık alanlara girişlerini yasakladık" dedi.

Çiftçi, 2005 yılında orman yangınları ile mücadele kapsamında, Bölge Müdürlüğü'nde görevli teknik personeli 1-6 Nisan 2005 tarihleri arasında eğitim seminerine aldıklarını belirterek, "Arozöz operatörleri 18-22 Nisan tarihleri arasında eğitim aldı. Bunun yanında ilköğretim çağındaki öğrencilerin orman yangınları konusunda bilinçlendirilmesi için Mart ve Nisan aylarında hazırlanan CD'ler ormanın faydaları ve yangınların zararları hakkında bilgilendirildi. Orman köylerindeki ilköğretim okullarında Sincap Çocuk Tiyatrosu 52 okulda oyun sergilerken 16 bin öğrenciye ulaştık. Turizm bölgesi olmamız nedeniyle bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere 5 dilde hazırlanan Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca 15 bin adet bastırılan el ilanları dağıttık. Ayrıca 45 bin adet de el ilanı dağıttık" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam