İZMİR (İHA) - Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Menderes İlçesi'ne bağlı Görece Beldesi'nde dün öğlen saatlerinde çıkan ve bugün tamamen kontrol altına alınan yangının ihmal sonucu çıkmış bir yangına benzemediğini söyledi. Orman yangınlarında ihmali ya da kastı bulunanları ağır cezaların beklediğini belirten Kahveci ayrıca, ocak ayından bu yana 701 orman yangını çıktığını ve 2 bin 10 hektar ormanlık alanın yandığını açıkladı.
İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Görece Beldesi'nde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınının tamamen kontrol altına alındığı bildirilirken, söndürme çalışmalarını yerinde izleyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangın kontrol altına alındıktan sonra İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenledi. Orman Genel Müdürlüğü Koruma Dairesi Başkanı Nurettin Doğan ve İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez'in de katıldığı basın toplantısında Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ilk olarak İzmir'deki yangınla ilgili son bilgileri basın mensupları ile paylaştı. Orman yangınları ihbar hattı olan Alo 177'ye bir vatandaşın ihbarı ile dün saat 14.00'te Menderes İlçesi Görece Beldesi'nin hemen üst tarafında başlayan yangına, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 10 dakika içinde müdahale ettiğini açıklayan Kahveci, "Ancak saatte hızı 60 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle yangın kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına 100'e yakın arazöz, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 8 helikopter, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 2 adet C-130 nakliye uçağı ve yine Türk Hava Kurumu'ndan kiralanan 15 uçakla müdahale edildi. Bu müdahale saat 20.00 sıralarında sonuç verdi ve yangın kısmen kontrol altına alınabildi. Uçak ve helikopterlerin karanlığın çökmesi ile müdahale edememesi ve gece rüzgarın şiddetini artırması ile yangın yayılmaya devam etti. Yangın sabah saatlerinde uçak ve helikopterlerin de tekrar müdahalesi ile saat 07.00 sıralarında tam olarak kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları halen devam ediyor. Kesin rakam olmamakla birlikte bu yangında 300-350 hektar ormanlık alanımız yandı. Çıkış nedeni henüz belli olmamakla birlikte, yangının tam çıkış yerini tespit ettik. İhmal sonucu çıkmış bir yangına benzemiyor, yangının nedeni bir çoban ateşi mi yoksa bir kasıt mı onu araştırıyoruz" diye konuştu.
Kahveci, yangının çıktığı alanın yol ve yangın şeridi bakımından dünya standartlarının üzerinde olduğunu, ancak şiddetli rüzgar nedeniyle yangın şeritlerini kullanmakta güçlük çektiklerini, hatta iki arazözün yanmaktan son anda kurtarıldığını ifade etti.
701 YANGIN 2010 HEKTAR ORMANI KÜL ETTİ Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, 2004 yılının Ocak ayından bugüne kadar meydana gelen orman yangınları hakkında da istatistiki bilgiler verdi. Yıl içinde toplam 701 orman yangını çıktığını, bu yangınlar sonucu 2 bin 10 hektar ormanlık alanın yok olduğunu kaydeden Kahveci, orman yangınları için Genel Müdürlüğün bu yıl için 110 trilyon kaynak ayırdığını ve şu ana kadar bu kaynağın 40 trilyonunun kullanıldığını söyledi. Genel Müdür Kahveci, orman yangınlarının geçen yılki rakamlarını da hatırlattı. Kahveci, 2003 yılının ilk altı ayında toplam 900 orman yangını çıktığını ve 2 bin 40 hektar ormanın yok olduğunu kaydetti. Kahveci, yıl içinde çıkan orman yangınlarından 60 tanesinin çoban ateşleri, 37'sinin anız yakma, 7'sinin çöplük yakma, 67'sinin sigara izmariti, 27'sinin piknik ateşi, 30 tanesinin enerji nakil hattı gibi nedenlerle meydana geldiğini, 15 tanesinde ise kasıt tespit ettiklerini açıkladı.
Vatandaşların gördükleri orman yangınlarını Alo 177'ye bildirmelerini isteyen Kahveci, orman yangınlarında ihmali yada kastı bulunanların ise ağır cezalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Orman yangınlarında ihmali olanlar 3 ila 5 yıl hapis, 20 milyar para cezası, yangına müdahalede ve yanan orman alanını ağaçlandırmada kullanılan kaynağı tazmin etme gibi ağır müeyyidelerle karşı karşıya kalır. Eğer orman yangınını kasten çıkarmışsa bu sefer 20 yıla kadar hapis cezası ve yine zararın tazmini söz konusu, ormanı terör amaçlı olarak yakanlar ise ömür boyu hapis cezası alabiliyor."