Orman yangınlarının nedenleri

Aydın Orman İşletme Müdürü Fevzi Köse, yaptıkları bilinçli çalışmalar sonucu orman yangınlarında büyük bir düşüş sağlandığını belirterek, "Yangınların yüzde 60'ı ihmal, yüzde 35'i de kasıt nedeniyle çıkıyor" dedi.

Aydın'ın orman yangınlarında birinci derecede hassas bölge olduğunu belirten İşletme Müdürü Fevzi Köse, "İlimizde 19 adet yangın gözetleme kulesi mevcuttur. Bu kulelerden 24 saat gözetleme ve haberleşme yapılmaktadır. 1 helikopter, 2 dozer, 2 greyder, 19 arozöz ve 19 orman yangını ekibindeki yaklaşık 350 yangın işçisiyle her yangına müdahale edebilecek konumdayız" diye konuştu.

HALK BİLİNÇLENDİRİLİYOR Aydın Orman İşletme Müdürlüğü dahilinde yapılan eğitim çalışmalarından olumlu sonuç aldıklarını belirten Köse, "Her yıl yangın mevsimi öncesi orman köylerimizde ormanın önemini anlatabilmek için sözlü ve görsel eğitimler verilmektedir. Yapılan eğitim çalışmaları sonunda 1977-1996 yılları arası yıllık yanan alan 388 hektar iken, bu sayı son yıllarda 53 hektara düşmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Yangın olaylarının meydana gelmesinde en büyük nedenin ihmal olduğunu belirten Köse şunları söyledi: "2001 yılında Aydın Orman İşletme Müdürlüğü dahilinde meydana gelen 38 adet orman yangınında 88 hektar ormanlık alan yanmıştır. Yangınların yüzde 50'si sigara, yüzde 33'ü çoban ateşi, yüzde 17'si piknik ateşi, yüzde 35'i kasıt ve yüzde 5'i de doğal kaynaklı nedenlerden çıkmıştır. Aynı yıl içerisinde meydana gelen 152 adet yangında 208 hektar ziraat arazisi yanmıştır."

Anahtar Kelimeler: