Orman yangınlarının yüzde 97'si insan eliyle çıkıyor

Manavgat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Hülya Güney, Orman Genel Müdürlüğü'nün 20 yıla ait istatistiki çalışmasına...

Manavgat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Hülya Güney, Orman Genel Müdürlüğü'nün 20 yıla ait istatistiki çalışmasına göre, yangınların yüzde 97'sinin insan eliyle çıktığını söyledi. Geriye kalan yüzde 3'ün yıldırım düşmesiyle meydana geldiğini belirten Güney, çoğu zaman piknik alanında söndürülmemiş bir ateş ile sigara izmaritinin, binlerce hektar ormanlık alanı küle dönüştürebileceğini ifade etti.

Havaların ısınmasıyla birlikte, Antalya Bölge Orman Müdürlüğü, olası orman yangınlarına karşı okullarda eğitim seminerlerine başladı. İlçe Orman İşletme Müdürlüğü, ormanların yangınlardan korunma seminerini, ilk Manavgat Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine konferans salonunda verdi. Manavgat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Hülya Güney ve yangın söndürme uzmanı orman mühendisleri Hüseyin Şahin, Okan Güney ve Aytekin Deniz, öğrencilere sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.
Manavgat Orman İşletme Müdür Yardımcısı Hülya Güney, ormanlık alanda bir duman görülmesi halinde duyarlı vatandaşlık gereği acilen Alo 177 orman yangın ihbar hattının aranması gerektiğini ifade etti. Güney, ihbar hattının bütün arama operatörlerine ücretsiz olduğunu kaydetti. Olası orman yangınlarına karşı günün 24 saatin gözetleme kulelerinden kontrol yaptıklarını belirten Güney, orman yangın riskinin en fazla olduğu poyrazlı havalarda, her kesin duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Güney, şunları söyledi:
"Basit bir ihmal ve tedbirsizlik binlerce hektar ormanlık alanı bir kaç saat içinde yerle bir edebilir. Orman yangınlarında sadece ağaçlar yanmıyor, içinde barınan binlerce canlı yanıyor. Söndürülmeden ormanlık alana atılan bir sigara izmariti orman yangınına davetiye çıkarır. Hasat sonrası anız ve bitki artığı yakımı orman yangınları için çok büyük risk. Orman yangınları kuru ot yakımı, piknik alanında söndürülmemiş ateş, bal üreticisinin arı tütsüleme çalışması yapması, çoban avcı ateşi, orman içine atılan kırık camlar (mercek görevi görüyor) ve enerji nakil hatlarında oluşan arızaların zamanında giderilmemesi yangına davetiye çıkarıyor."

Reklam
Reklam

Güney, Antalya bölgesinin zengin bitki çeşitiliğinin, aynı zamanda eko turizmi canlı tuttuğunu belirtti. Güney, ormanlık alanlarda yetişen defne, adaçayı, kekik ve keçiboynuzu (harnup) bitkilerinin sağlık alanında kullanıldığını söyledi. Endemik bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin, Avrupa ülkelerinden çok daha zengin olduğunu belirten Güney, bu zenginliğin korunmasına da toplumca özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Okul Müdürü Nayil Şeflek, konferanstan ötürü Güney'i tebrik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz