Orman yangınlarıyla mücadelede birinciyiz

DENİZLİ (İHA) - Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, orman yangınlarıyla mücadelede dünya birincisi olduğumuzu belirterek, bunun sebebinin işçi, köylü ve ekiplerin yurt savunması gibi çalışmasından kaynaklandığını söyledi.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere dün gece Denizli'ye gelen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bu sabah Bağbaşı Beldesi'ndeki ormanlık alanda kahvaltı yaptı. Bakan daha sonra Bağbaşı'nda 6250 dekar alana kurulan Denizli Kent Ormanı'nın açılışına katıldı. Denizli Valisi Gazi Şimşek, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Denizli milletvekilleri, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, daire müdürleri ve öğrencilerin de bulunduğu törende konuşan Bakan Pepe, bakanlık olarak yüzde 26 olan orman varlığını yüzde 30'a çıkarmanın mücadelesini verdiklerini belirterek, "Ormanları hem kullanacak, hem koruyacağız. Türkiye; Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere oranla daha az hava imkanına sahip olmasına rağmen 40 helikopter ve uçakla orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Bunun neticesinde Akdeniz Bölgesi ve dünyanın en başarılı ülkesiyiz. Bunun sebebi, çalışanlarımız, asker, polis, köylü ve işçilerimizin orman yangınlarıyla mücadele ederken yurdunu savunan insanın ruh hali ile mücadele ediyor olması, canını dişine takıp aşk ve şevkle koşuyor olmasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmasında öğrencilere hitap eden Bakan Osman Pepe, çocuklardan fidan dikmelerini ve ormanları korumalarını istedi. Yapılan konuşmaların ardından Bakan Pepe, Denizli Valisi Gazi Şimşek, milletvekilleri ve törene katılanlar Denizli Kent Ormanı'nın açılışını birlikte yaptı. Bakan Pepe, kurdeleyi yanına aldığı iki öğrenciyle birlikte kesti. Açılışın ardından ormanlık alanda bir süre yürüyen Bakan Pepe getirilen keklik ve güvercinleri görünce, "Bu hayvanların kanatları ne durumda?" diye sordu. "Sağlam" cevabını alan Bakan Osman Pepe, yanındakilerle birlikte keklik ve güvercin uçurdu.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe daha sonra Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan Bağırsak Deresi, Eskihisar Köyü'nde bulunan Denizli Belediyesi Evsel Atıksu Arıtma Tesisi ve Gümüşler Bozburun mevkiinde incelemelerde bulundu. 1995 yılında inşaatına başlanan ancak son 2 yıldır inşaatına ara verilen arıtma tesisinde müteahhit firma yetkililerinden bilgi alan Bakan Pepe, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'yle görüşerek inşaatın tamamlanması için gerekli girişimlerin yapılmasını, bu konuda bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Gümüşler Beldesi'nde yapılacak geziyi Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin kullandığı ve içerisinde vali ve diğer yetkililerin bulunduğu minibüsle gezen Bakan Pepe, akan bir derenin kirli görüntüsüyle karşılaşınca araçtan indi. Dereden akan kirli suyun meyve ve sebze sulamasında kullanıldığına dikkat çeken Bakan Pepe, "Sonra bu meyve ve sebzeler mutfağa giriyor. Çok vahim" dedi. Gezisinin son bölümünde Gümüşler Beldesi sınırları içerisindeki fabrika atıklarının bulunduğu bir derede daha inceleme yapan Bakan Pepe, "Sanayicilerimizin suyun renk parametresini değiştirme gibi bir sorumluluğu ve zorunluluğu yok. Çünkü bizde renk parametresi diye bir şey yok. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu parametre var. Biz öyle bir su istiyoruz ki, vatandaş sebzesini ve meyvesini sulayabilsin. Böyle sularla sulanan sebze ve meyveyi hiç bir vatandaş satın almaz" diye konuştu. Yönetmelikte değişiklik yapacaklarını belirten Bakan Osman Pepe, bundan sonra bütün sanayicilerin suyu doğadan nasıl temiz ve rengi uygun alıyorsa, arıtma tesisinden geçirirken aynı şekilde vereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bakan Pepe, Denizli'deki programının bir bölümünü iptal ederek, dün vefat eden AK Parti Kütahya Milletvekili Halil İbrahim Yılmaz'ın cenaze törenine katılmak üzere helikopterle Kütahya'ya gitti.