Ormana yönelik suçlar azaldı

ADANA (İHA) - Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yapılan etkin çalışmalar sonucu, son 1 yılda usulsüz kesimle açma ve yerleşme suçlarında yüzde 50'nin üzerinde azalma meydana geldiğini bildirdi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Türkiye'nin en büyük lagünü konumundaki Akyatan Gölü'nde 2004 yılı faaliyetlerini basın mensuplarına anlattı. Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, 906 bin 380 hektarlık ormanlık alanda, gerek ormanların etkin biçimde korunması, gerekse geliştirilmesi ve sürdürülebilir işletimi konularında geçen yılı başarıyla geride bıraktıklarını kaydetti. Ormanların korunup geliştirilmesi, milli ormancılık politikasının gereği olarak alınan tedbirler ve yapılan çalışmalarla yangınlarda önemli düşüşler gözlendiğini ifade eden Yılmaz, "Ekiplerimizin gayretli çalışmaları sonucu usulsüzlük suçlarında yüzde 65, açma ve yerleşme suçlarında da yüzde 45 nispetinde azalma kaydedilmiştir. Ormanlarımıza 25 adet böcek türü zarar vermiş olup, bunlarla mekanik, biyolojik ve bioteknik usuller kullanılmak suretiyle mücadele sürdürülmektedir. Biyolojik mücadele kapsamında 6 bin adet kuş yuvası asılmış, ayrıca ülkemizde ilk defa çam kese böceğine karşı Colosome Scofanta böceğinin de Osmaniye, Ceyhan, Kozan ve Karaisalı'da laboratuar ortamında üretimi sürüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Ormanların korunması, mevcutların imar edilmesi, odun kalitesinin artırılması, yaşlı türlerin gençleştirilmesiyle bozuk orman alanlarını rehabilite çalışmalarına çok büyük önem verdiklerini belirten Yılmaz, "Yılda 10 milyar sedir tohumu ekimi projesi kapsamında da 4 bin 500 hektarlık alanda yaklaşık 2 milyar 500 milyon tohum Toroslar'da toprakla buluşturuldu. Bölge müdürlüğümüz bugüne kadar yapılan sedir ekimlerinin 4 katı kadarını bir yılda gerçekleştirme başarısını göstermiştir" diye konuştu.

Köylüleri ormanların ayrılmaz parçası olarak gördüklerini ifade eden Yılmaz, yeşil örtünün korunup gelişmesinde onlardan büyük destek gördüklerini bildirirken, şunları söyledi:

"Biz de sorumluluk alanımızda bulunan 631 orman köyüne, rehabilite çalışmalarından ötürü son bir yılda 5 trilyonu ayni olmak üzere toplam 25 trilyon liralık kaynak aktardık. Aynı zamanda Orman Mühendisleri Odası ile birlikte köy ilköğretim okullarında bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirdik. Geçmiş yıllarda 20 bin hektarda yapılan kadastro çalışmaları yine geçen yıl 5 katına çıkarıldı. Ayrıca yıllarca zarar eden kurum, 2004 yılında yapılan faaliyetler sonucu 31 trilyon Türk Lirası kar eder hale geldi."

Reklam
Reklam

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, son 5 yılda meydana gelen orman zararlarında ihmal ve dikkatsizliğin yüzde 74 nispetinde gözlendiğini, bunun yüzde 96'sının ise doğrudan insan kaynaklı olduğunu kaydederek, "Ormanlarımız milli servetimizdir. Onu koruyup geliştirmek hepimizin görevidir. Bu nedenle herkese büyük sorumluluklar düşmektedir" dedi.