Ormancılık araştırma enstitülerinin Kuruluşu'nun 60. yılında Bolu’da "Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun açılış konuşmalarında Türkiye’de ilk Araştırma İstasyonunun Bolu’da kurulduğu ifade edildi.
Gazelle Otel’de düzenlenen ve 3 gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine Vali İbrahim Özçimen, Orman Genel Müdür Yardımcıları İbrahim Çiftçi, İsmail Üzmez, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, Orman Fakültesi Dekanı ile öğretim üyeleri, İllerin Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürleri, Orman Bölge Müdürleri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören açılış konuşmaları ile devam etti. Orman Genel Müdürlüğü Dış İşleri Daire Başkanı Ahmet İpek, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çiftçi ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptıkları konuşmalarda Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Kuruluşunun 60. yılı olması nedeniyle düzenlenen " Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyumun faydalı olmasını diledi.
Vali Özçimen ise yaptığı konuşmada, “Bugün burada; Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Kuruluşunun 60. yılı olması nedeniyle "Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyum için toplanmış bulunmaktayız. Yeşil ve mavinin kucaklaşıp, doğal güzelliklerin zirveye ulaştığı ilimizde sizleri misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyor, Programa katılan tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyor, en derin saygılarımı sunuyorum. Ormancılık araştırma enstitülerinin, sorunları ve çözüm önerilerinin sunulacak bildirilerle tartışılacağı bu sempozyumda, siz değerli bilim adamları, araştırmacılar ve uygulayıcıları bir arada görmekten onur duyuyoruz. Ormancılık araştırmaları yapmak üzere bir araştırma birimi kurulması çalışmalarına 1948 yılında başlanmış ve bu çalışmalar sonucunda 1952 yılında ilimizde ilk Ormancılık Araştırma İstasyonu kurulmuştur.” dedi.
Ormanların bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağı olduğunu belirten Vali Özçimen, “Günümüzde ne yazık ki ormanlarımız insana karşı büyük bir yaşam savaşı vermektedir. Küresel ısınmanın da artık net bir şekilde etkilerini göstermeye başlaması sonucunda, çevresel sorunlar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde yaşanan küresel ısınma sonucunda oluşan iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde ağaçlandırma yapılması gelmektedir. Ormanlarımızın korunması ve ağaçlandırılması için kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve halkımıza önemli sorumluluklar düşmektedir.” şeklinde konuştu.
Vali İbrahim Özçimen konuşmasına söyle devam etti. “Yurdumuzun yüzde 27,2’si ormanlarla kaplı iken, İlimizin yaklaşık yüzde 64’ü ormanlarla kaplıdır. Bu ülke ortalamasının oldukça üzerinde bir rakamdır. Ancak ormanlarımızın yüzde 49’ü verimsiz ormanlardan oluşmaktadır. Bolu Bölgesi Türkiye’nin flora zenginliğinde önemli yeri olan bölgelerdendir. Tür sayısı 882 kadardır. Bunların 84’ü Türkiye endemik türlerindendir. Sadece Bolu’ya ait 3 endemik tür bulunmaktadır. Sempozyumun başarılı geçmesini temenni eder, daha yaşanabilir, yemyeşil bir dünya için bu gün burada bir araya gelen ve emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım.”
Konuşmaların ardından emekli olanlara ve sempozyumun gerçeklemesinde emeği geçenlere plaketler verildi. Emekli Müsteşar Turhan Günay ve Emekli Orman Genel Müdürü Abdurrahman Sağkaya plaketlerini Vali İbrahim Özçimen’den aldı.
"Ormancılık Araştırma Enstitülerinin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyum, 09 Kasım 2012 tarihinde sona erecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz