Ormancılıkta yeni dönem: Macera, terapi ve eğitim ormanları geliyor

Türkiye, ormanlarını yediden yetmişe herkesin yararlanabileceği şekilde yeniden düzenliyor. Türkiye'de örneği bulunmayan yeni uygulama ile...

Türkiye, ormanlarını yediden yetmişe herkesin yararlanabileceği şekilde yeniden düzenliyor. Türkiye'de örneği bulunmayan yeni uygulama ile geleneksel 'Kent Ormanı' anlayışının dışına çıkılıyor. İlk olarak Yalova’da düşünülen proje, gıda ormanları, macera ormanları, eğitim ormanları, terapi ormanları gibi çok farklı orman alanları oluşturmayı amaçlıyor.
Çalışma hakkında bilgi veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Acar, Yalova Termal’de, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen 'Termal Kent Ormanı Projesi ve Fizibilite Çalışması' projesi hazırlandığını söyledi. Projenin, geleneksel 'Kent Ormanı' anlayışından farklı olarak ormanların çeşitli fonksiyonlarını öne çıkardığına işaret eden Prof. Dr. Cengiz Acar, gıda ormanları, macera ormanları, eğitim ormanları, terapi ormanları gibi çok sayıda uygulamanın hayata geçirileceğini kaydetti.
Projede dünyanın çeşitli ülkelerinden özellik arz eden uygulamaların örnek alındığını ifade eden Acar, bölgenin doğal yapısı ile birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik değerlerini yansıtacak yeni bir model oluşturulacağını vurguladı. Dünya standartlarında bir proje oluşturulduğunu ve aynı zamanda uyguma kalitesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.
Bursa Orman Bölge Müdürü A.Köksal Coşkun ise projenin ‘devlet ormancılığından millet ormancılığına’ geçişte önemli bir örnek oluşturduğu dile getirdi. Planlanan Hayat Ormanı'nın yediden yetmişe herkesin faydalı vakit geçirebileceği mekanlar oluşturması nedeniyle Türkiye’de örneğinin bulunmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz