Ormanı predatör böcekler kurtarıyor

ADANA (İHA) - Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün çam kese böceğine karşı biyolojik metotlarla sürdürdüğü mücadele sonucu orman tahribatının yüzde 55 azaldığı bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, orman zararlıları ile yapılan mücadelede hem ekonomik hem de doğa dostu olması dolayısıyla biyoteknik ve biyolojik mücadele şeklinin ormanlar için en uygun mücadele yöntemi olduğunu belirtti.

Biyolojik mücadele kapsamında zararlı böcekleri yiyerek parçalayan yırtıcı ve parazit böcekler ürettiklerini kaydeden Yılmaz, 2 yıl önce Osmaniye, Karaisalı, Kozan ve Adana Orman İşletme Müdürlükleri bünyesinde biyolojik mücadele kapsamında faydalı böcek üretim laboratuarları kurduklarını, 2005 yılında bu laboratuarlarda üretilen 21 bin 2100 adet "Calamosa Sycophanta" adlı predatör böceğin, 2 bin 500 hektarlık ormanlık alana bırakıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Predatör böceklerin, çam kese böceği ile mücadelede önemli yeri bulunduğunu belirten Yılmaz, "Predatör böcekler tırtıl ve ergin dönemde çam kese böceğinin tırtıllarını yiyor. 0.8 gram olan ergini, ağırlığının 7-8 katı kadar çam kese tırtılını tüketiyor. Zararlı böceklerle yapılan yoğun mücadelelerin sonucunda zararlı populasyonunda yüzde 50 oranında düşüş görüldü. Özellikle çam kese böceğiyle mücadele sonucu yüzde 55 oranında orman tahribatında azalma tespit edildi. Şimdiye kadar 20 bin adet predatör böcek ürettik, yıl sonuna kadar da 10 bin adet daha böcek üretimi gerçekleştirerek, çam kese böceğinin kökünü kazıyacağız" dedi.