BALIKESİR (İHA) - Orman Bakanlığı, Balıkesir'in Edremit Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir yıl önce çam kese böceğine karşı üretilen yırtıcı böcekleri ülke genelinde yaygınlaştırma kararı aldı. Özel olarak çoğaltılacak yırtıcı böcekler, çam ağaçlarına büyük zarar veren kese böceklerini yiyerek yok edecek.
Edremit Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde Burhaniye İşletme Şefliği'ne kurulan laboratuarda üretilen "colosoma sycophanta" adlı yırtıcı böcek üretiminde hedeflenen sonucun alınması, Orman Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin imzasıyla bütün bölge ve işletme müdürlüklerine gönderilen yazıda, çam kese böceğine karşı yırtıcı olan colosoma sycophantanın üretilip ormana salınması ve bu yöntemin ülke genelinde yaygınlaştırılması istendi. Söz konusu böceğin üretilmesi için gerekli ödeneğin ayrıldığı belirtildi.
Çam kese böceğinin, yaklaşık 1,5 milyon hektar ormanlık alanda başta kızıl çam olmak üzere, değişik çam türlerinin ibrelerini yemek suretiyle yüzde 60'a varan kayıplara yol açtığına dikkat çekildi. Ülkemiz ormanlarında bu kadar geniş alana yayılan kese böceğine karşı mekanik, kimyevi ve kısmen biyolojik mücadele yapıldığı, ancak bundan diğer pazarit ve yırtıcıların olumsuz etkilendiği ifade edildi.
FOTOĞRAF FİLMİ KUTULARINDA ÜRETİLİYOR Edremit Orman İşletme Müdürü Mustafa Demirel, yaklaşık bir yıl önce kendi imkanlarıyla ürettikleri colosoma sycophanta cinsi yırtıcı böceğin çam kese böceklerini yiyerek beslendiğini söyledi. Bu projenin Orman Mühendisi Özgür Toprak'ın tez çalışmaları sonucunda ortaya çıktığını bildiren Demirel, "Orman yangınlarından 5 kat daha fazla zarara yol açan çam kese böceği ile mücadele çok pahalı. 2004 yılında çam kese mücadelesi için Orman Bakanlığı 418 bin hektarlık alan için 2 trilyon 373 milyar bütçe ayırdı. Biz ise 1.5 milyar liraya bir laboratuar kurarak, çam kese böceklerini yiyerek yok eden colosoma sycophanta cinsi böceklerden üretmeyi başardık. Böcekleri fotoğraf filmlerinin kutularında üretiyoruz. Şu an 1676 yumurta ve 913 larva ürettik. Günde 200 yumurta yapıyorlar. İlk etapta 3 bin böcek üreterek Burhaniye, Ayvalık ilçelerinde belirlenen pilot bölgelere bırakacağız. Bu böcek sadece çam kese böceğini yiyor. Ekolojik dengeyi bozmayan bu böcekler çam kese böceği bulamadıkları takdirde kendilerini yiyor" dedi.