Ormanlar hızla tükeniyor

İZMİR (İHA) - Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin giderek kendini göstermeye başladığı son dönemlerde ormanların fonksiyonu ve öneminin daha iyi anlaşılması için yetkililer çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, ormanların faydalarının yaklaşık 6 bin civarında olduğunu söyledi. Eskiden halk arasında ormanın sadece bir ağaç topluluğu veya yakacak ihtiyacını karşılayan bir varlık olarak algılandığını, vatandaşlarımızın artık daha bilinçli olduğunu ormanın kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belli boya, yapıya, sıklığa, sahip ağaç, ağaçcık, çalı, her türlü otsu bitki ve hayvanlarla oluşan hayat birliği olduğunu bildiğini söyledi. Ormanların faydalarının yapılan
araştırmalara göre yaklaşık 6 bin civarında olduğunu anlatan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Ormanların iklimleri düzenleyici etkisi de bilim adamlarınca ispatlanmıştır. Orman alanlarının yoğun olduğu bölgelerde yazın sıcaklık 5-8 derece arası düşerken kışın 2-8 derece arasında artmaktadır. Bir bakıma ısı tamponu görevi yapan ormanlar yine bulunduğu bölgedeki su varlığını korur ve düzenler. Nitekim yağışların yol açtığı yüzeysel akış, çıplak alanda yüzde 56, çayırlık alanda yüzde 36 iken bu oran ormanlık alanda yüzde 18'e düşmektedir."

Reklam
Reklam

Ormanların en önemli fonksiyonlarının başında oksijen üretiminin geldiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu: "Ormanlarımızın belki de en hayati fonksiyonu daha ilkokul çağlarında öğrendiğimiz oksijen üreten dev akciğerlerimiz olmasıdır. Örneğin 25 metre boyundaki bin adet ağacın bir saatte ürettiği oksijen miktarı 72 kişinin bir saatte tükettiği miktara denktir, 100 yaşındaki bir ağaç 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksiti yok eder, bir ağacın ömrü boyunca havadan 12 milyon metreküp
karbondioksit çeker. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak İzmir ve Manisa illerini kapsayan görev alanımızda 1 milyon hektarlık bir orman alanına sahibiz. Bu rakam Türkiye genelindeki yüzde 27'lik orman alanının yüzde 5'ine denk gelmektedir. 1 milyon hektarlık orman alanımız, İzmir ve Manisa halkına yıl da 1 milyon ton oksijen faydası sağlamaktadır."

Yapılan bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak ormanlık alanların karbon emisyon miktarları ile oksijen üretim miktarlarının hesaplandığını belirten İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir milyon hektar orman alanımızın tuttuğu karbon miktarının 26 milyon ton, yıllık oksijen üretim miktarının ise 1 milyon ton civarında olduğu tespit edildi. Duyarlı İzmir ve Manisa halkına ormanlarımızın korunması ve yaşatılması çalışmalarında bizlere göstermiş oldukları destekleri için teşekkür ediyorum. Zorlu bir yangın sezonunu bitirmek üzere olduğumuz şu günlerde, ormanlarımız için en büyük tehlike olan orman yangınları konusunda eğitici ve öğretici çalışmalarımızda bizlere yardımcı olmalarını bekliyorum. Önce var olan orman alanlarımızı korurken bir yandan da yeni orman alanları meydana getireceğiz. Küresel ısınmaya karşı en etkin mücadele yöntemlerinden biri olan orman alanlarımızın artırılması için geçen günlerde Çevre ve Orman Bakanımızın ilan ettiği '2008 Ağaçlandırma Seferberliği Yılı' çalışmalarına Valilikler ve Çevre İl Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde başladık."

Reklam
Reklam