Ormanlık alanlarda kayıplar artıyor

SAMSUN (İHA) - Türkiye'de düzenli kayıt tutulmaya başlandığı 1937 yılından bu yana 68 bin 214 vakada, 1 milyon 533 bin 598 hektar ormanlık alan yandı.

Türkiye'de yaz dönemiyle birlikte orman yangınlarında büyük ölçüde artış yaşandı. Her yıl artarak devam eden orman yangınları ülkeye büyük zararlar verirken, 77.7 milyon hektar olan Türkiye topraklarının yüzde 26'sını oluşturan 20.2 milyon hektar olan ormanlık alanlarda kayıplar artıyor. Türkiye'de ormanların yüzde 93.5'i sarp eğimlere sahip 5.6 ve 7. sınıf arazilerde yer alırken, düzenli kayıt tutulmaya başlandığı 1937 yılından bu yana Türkiye'de son rakamlar hariç 68 bin 214 adet yangın meydana geldi.

Reklam
Reklam

Ormanların büyük bir bölümü, üzerinde bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu iklim özellikleri sebebiyle yoğun bir yangın tehdidi altında bulunuyor. Kahramanmaraş'tan başlayıp Akdeniz ve Ege'yi takiben İstanbul'a kadar uzanan bin 700 kilometrelik sahil bandının 160 kilometre derinlikteki bölümü orman yangınları bakımından hassas bölge olarak görülüyor. Orman yangınlarının yüzde 90'ının bu bölgede meydana gelmesi bölgede tedbirleri artırıyor. Düzenli kayıtların tutulmaya başlandığı 1937 yılından günümüze kadar 68 bin 214 adet orman yangını vakasında 1 milyon 533 bin 598 hektar alan zarar gördü. Halen ormanlık alanların 7 milyon 162 bin 51 hektarı birinci derece, 5 milyon 91 bin 788 hektarı ikinci bölge tehdit bölgesi olarak görülüyor.

TEMA Vakfı Samsun Şube Başkanı Ömer Faruk Sönmez, ülkede arazi yapısının dağlık ve aşırı meyilli olması, toprağın özelliklerinin ve verim gücünün yetersiz olması, iklim şartlarının ise yeniden orman yetiştirmeye çok elverişli olmayışı yüzünden niteliği ne olursa olsun mevcut ormanların korunmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Sönmez, yangınların nedenleri arasında kasıtlı olarak tarla açma, ormanlık alanda iş temin etme, suç izlerini örtme, terör amaçlı, ihmal unsurlarının ise anız yakma, enerji nakil hatları, lokomotifler, sigara, piknik ateşi, çoban ve avcı ateşi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam