"Örnek köy uygulaması başlatacağız”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2012 bütçesi ile ilgili sunum yaptı.

ANKARA (ANKA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kırsal alanlarda sağlıklı, güvenli ve yöresel mimari koşullara uygun yerleşim ve yapılaşmayı sağlamak için örnek köy uygulaması başlatılacağını, bu kapsamda örnek yapı projeleri üretilerek halka bedelsiz olarak verilmeye başlandığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2012 bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Yeni kurulan bakanlığın 1 milyar 574 milyon TL ödenek bütçeyle çalışacağını dile getiren Bakan Bayraktar, “Yaşanabilir çevre, marka şehirler, kentsel dönüşüm uygulamaları, yapı stokunun iyileştirilmesi ve afete duyarlı bir Türkiye oluşturmak temel hedeflerimizden” dedi. Bayraktar Bakanlığın vizyonunu ise, “Sürdürülebilir çevre ve yaşam kalitesi yüksek yerleşmeler” olarak ifade etti.

Reklam
Reklam

-MARKA DEĞERİ YÜKSEK ŞEHİRLER İÇİN KENTGES-

Türkiye nüfusunun üçte ikisinden fazlasının kentlerde yaşadığına dikkat çeken Bakan Bayraktar, yeni dönemde en önemli hedeflerden birinin ulaşım sistemleri planlı, yeterli yeşil alanları olan, modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş afetlere dirençli, iklime ve çevreye duyarlı, planlı ve çağdaş şehirlere ulaşmak olacağını söyledi. “Temel gayemiz; ülke genelinde sürdürülebilir mekânsal gelişmeyi sağlamak ve yerleşmelerimizin marka değeri ve yaşam kalitesini yükseltmektir” diyen Bakan Bayraktar bu kapsamda bir kentsel gelişme strateji belgesi(KENTGES) hazırlandığını ifade etti.

Kentsel gelişme stratejisi, mekânsal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularında Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 yılını hedef alan bir imar ve kentleşme vizyonu ortaya koyduklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “Hazırlanacak mekânsal stratejik planlar; bölgesel ve yerel potansiyelleri geliştirecek, afet tehlikelerini üst ölçekte belirleyecek, sürdürülebilir çevreler üretilmesini sağlayacak, sektörel karar ve yatırımların yer seçimi ve kaynak kullanımı ile ilgili koordinasyon sorunlarını çözmek için yol gösterici olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

-"ÇEVRE DÜZENLEME PLANLARI YÜZDE 90 ORANINDA TAMAMLANDI"-

Ülke genelinde çevre düzeni planlarının yüzde 90 oranında tamamlandığını ifade eden Bakan Bayraktar, 2014 yılı sonunda ülkenin tamamının çevre düzeni planlarına kavuşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

-"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SİYASİ AYRIM GÖZETİLMEYECEK"-

Türkiye’nin kentsel dönüşüm ihtiyacının önem ve aciliyet arz ettiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, bunun için yoğun bir çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

“Şehirlerimizde öncelikli afet riskli alanlar ve gecekondu bölgeleri tespit edilerek, mahalli idareler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle afet öncelikli kentsel dönüşüm çalışmalarına hiçbir siyasi ayrım gözetmeden süratle başlanacaktır. Bu çalışmalar yürütülürken siyasi partilerimiz, sivil toplum örgütleri, üniversitelerimiz ve özel sektörün katkılarından istifade edeceğiz. Ana eksenimiz milletimizin ve ülkemizin menfaatleri çerçevesinde bir dönüşüm sağlamak olacaktır.”

-ÖRNEK KÖY UYGULAMASI BAŞLATILACAK-

Reklam
Reklam

Bakanlık bünyesinde örnek köy uygulaması başlatılacağını kaydeden Bakan Bayraktar bu konuda şunları söyledi:

“Kırsal alanların farklılık ve çeşitliliklerini dikkate alan, fiziki ve sosyal boyutlarıyla kırsalı, kendi koşullarında ele alan bir planlama modeli geliştirilecek. Köylerde sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir yerleşme ve yapılaşmanın sağlanması amacıyla örnek köy uygulaması başlatılacak. Köy yerleşik alan tespitlerinin tamamlanması hususunda yerel idareler desteklenecek. Kırsal yerleşmelerde yapılacak yapılarla ilgili olarak yöresel mimari özellikleri öne çıkaran ve yöresel malzemeyi kullanan, güvenli, örnek yapı projeleri üretilerek halkımıza bedelsiz olarak verilmeye başlandı. Bu şekilde hem insanımızın daha iyi şartlarda ikameti sağlanacak, hem de yöresel mimarimizin korunarak gelecek nesillere aktarılması temin edilmiş olacak.”

-“AKP İKTİDARINDA İNŞAATTA ALTIN ÇAĞ YAŞANDI”-

AKP iktidarı döneminde inşaat sektörünün, altın çağını yaşadığını söyleyen Bakan Bayraktar, “İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ülkemizi, yapı malzemeleri alanındaki pek çok ürünün üretiminde ve ihracatında dünyanın ve Avrupa'nın en ön

Reklam
Reklam

sıralarına taşımıştır. Bakanlığımız ülkemizin yapım işleri ile ilgili faaliyetlerinde yetkili ve yol gösterici bir sorumluluk üstlenmiştir” dedi.

-2 BİN 660 MÜHENDİSE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ-

Türkiye’deki mevcut yapı stokunun büyük bir bölümünün depreme dayanıksız, kaçak, ruhsatsız ve mühendislik hizmeti almayan yapılarından oluştuğunu kaydeden Bakan Bayraktar, yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı:

“Öncelikle kamu yapılarının; güvenli, kaliteli ve çevreye duyarlı olarak yapımı sağlanacaktır. Projelerde teknolojik ve ekonomik yapı malzemeleri seçimi ile yeni yapım tekniklerinin inşaat sektöründe uygulanması yönünde sektöre öncülük

edilerek, teknik destek verilecektir. "Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelik" ile ilgili olarak depreme dayanıklı yapım bilgileri ile bina güçlendirmesi konularında 2660 inşaat mühendisine eğitim verilmiştir. 2012 yılında sona erecek eğitimler ile 3500 inşaat mühendisinin eğitimi sağlanmış olacaktır.”

-USTALARA YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU GELİYOR-

İnşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetki belgeli olmasının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Bakan Bayraktar, “Yapılar, teknolojiyi takip eden ve hizmet içi eğitime tabi tutulmuş sertifikalı ustalar tarafından inşa edilecektir” dedi.(ANKA)

Reklam
Reklam