Türk-Alman Biyogaz Projesi'nde örnek proje seçilen İlci Çiçekdağı Tarım İşletmesi Biyogaz Tesisi'nde enerji artırımı için imza töreni düzenlendi.
Türk-Alman Biyogaz Projesi Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen projede, ülkemizde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisi üretilmesi, böylelikle atıkların toprağa ve yüzeysel sulara olan olumsuz etkilerinin giderilmesi, fosil yakıtların ikamesi yoluyla iklimin korunması ve biyogaz tesisinden çıkan maddenin tarım uygulamalarında kontrollü bir biçimde kullanılmasını içeren bütünsel konseptin geliştirilmesi amaçlanıyor.
İlci Tarım İşletmesi Biyogaz Tesisi'nin 250 kilovat/saat olan elektrik üretim kapasitesini 1 megavat/saate çıkacak projenin imza törenine; Milletvekilleri Ertuğrul Soysal, Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam ile davetliler katıldı.
Davetlilerle yakından ilgilenen İlci Holding yönetim Kurulu Başkanı Nedim İlci, törende yaptığı konuşmada, işletmenin kısa tarihçesinden bahsederek, “İlci Çiçekdağı Tarım İşletmesi 2004 yılının Kasım ayında Tigem'den 30 yıllığına kiralanmıştır. 2005 Ocak ayından itibaren yoğun olarak tarımsal faaliyetlerimiz artarak devam etmektedir” dedi.
İşletmeyi devralmadan önce sadece kuru ziraat tarımı yapıldığı kaydeden İlci, “İşletmeyi devraldıktan sonra daha verimli bir hale getirmek için hayvansal üretime de ağırlık verdik. Şu an işletmemizde 180 personel istihdam edilmekte olup en son teknolojileri kullanarak, bitkisel ve hayvansal üretimde dünya standartlarını yakalamış durumdayız. İlci Tarım olarak faaliyetlerimizi dört ana başlık altında toplarsak, bitkisel üretimde bütün hayvanlarımızın kaliteli kaba yem ihtiyaçlarını karşılamak için dairesel pivot ve damlama sulama sistemleri 7 bin dekar alanda devreye alınmıştır. Toprak verimliliğini artırmak ve maliyetleri düşürmek için sıfır ekim mibzeri ile birinci ürün olarak arpa, ikinci ürün olarak mısır ve soya fasulyesi ekimi yapmaktayız. Bu sayede hem toprak erozyonunu önlemekte hem de toprak verimliliğini artırmaktayız. 2 bin 600 ana kadroya ulaşılmış olup kısa sürede 3 bin başa çıkarmayı hedefliyoruz. Süt üretiminde kaliteye önem verdiğimizden dolayı hayvanlarımızın su ihtiyaçlarını arıtma tesisimizden elde ettiğimiz arıtılmış sudan karşılamaktayız. Damızlık İvesi Süt Koyunculuğu, şu an 3 bin baş ana kadroya sahip olup Avrupa'da ilk rotary koyun sağım ünitelerini kurmuş bulunmaktayız. Burada hedefimiz 6 bin başa ulaşmaktır. 2013 yılında büyükbaş ve küçükbaş damızlık satışlarımıza da başlamış olacağız” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK ve Dumlupınar Üniversitesi'nin desteğiyle kurulan biyogaz tesisinde saatte 250 kilovat elektrik üretmeye başladıklarını söyleyen İlci, “Bu tesis ülkemizde çiftlik düzeyinde yapılan ilk uygulamalardan birisidir. Elektrik üretiminin yanında biyogaz reaktörümüzden çıkan atıklardan elde edilen sulu ve katı gübreleri de topraklarımızın organik madde eksikliğini gidermek için işletmemizde kullanmaya başlamış durumdayız. 2013 yılında kuracağımız bir tesis ile de ürettiğimiz katı ve sıvı organik gübreleri ülkemizin kullanımına sunmayı hedeflemekteyiz. Bunların yanında hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütleri de yine en son teknoloji ile kurmuş olduğumuz 60 ton/saat kapasiteli süt ürünleri üretim tesisimizde işleyerek, 'İlci doğal süt ve süt ürünleri' markasıyla halkımızın beğenisine sunmuş bulunmaktayız. Bugün burada ülkemiz için yine ilk uygulamalardan birisi olarak Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu-Giz ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü öncülüğünde kurulacak olan 1 megavat elektrik üretim kapasiteli örnek biyogaz tesisinin imza töreni için toplanmış bulunmaktayız. Ülkemize ve taraflara hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
Almanya Uluslararası İşbirliği Kurumu Türkiye Direktörü Gülay Yaşın da Türkiye'de tarımsal atık problemi için Almanya'nın teknik bilgi desteği verdiğini ve tarımsal atık problemini de biyogaz tesisiyle çözdüklerini belirterek, Türkiye'de 4 bin 500 tesis için potansiyel olduğunu, birçok işletmenin biyogaz tesis için kurumlarına başvurduğunu anlattı.
AK Parti Kırşehir Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan da Kırşehir ve Çiçekdağı'nın da tarıma ve hayvancılığa büyük destek verdiğini, bu destekten en iyi şekilde yararlanıldığını, Anadolu’nun tarım ve hayvancılığın merkezi olduğu söyledi.
Konuşmaların ardından İlci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Nedim İlci ile Proje Direktörü Ulrich Stöhr Grabowski, elektrik üretim kapasitesini artıracak ''Türk-Alman Biyogaz Projesi''ni imzaladı. Tören öğle yemeği ikramının ardından sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz