Orpheus, Türkiye'ye Döndü

Türkiye'nin yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerinden biri olan Roma dönemine ait "Orpheus" isimli mozaik pano,...

Türkiye'nin yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerinden biri olan Roma dönemine ait "Orpheus" isimli mozaik pano, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle Türkiye'ye getirildi. Bakan Ertuğrul Günay, 1998 yılında kaçırılan eserin Türkiye ait olduğunun kanıtlandığını ve Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

Amerika'da bir müzeye satılan M.S 194 Roma Dönemi'ne ait mozaik pano "Orpheus", Türkiye'de ilk olarak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Urfa'da yapımı devam eden Urfa Müzesi tamamlanıncaya kadar İstanbul'daki Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek eser için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Bakan Günay, son dönemde Türkiye'ye ait eserlerin çeşitli girişimlerle geri getirildiğini hatırlatarak, bu duyarlılığın gelişmesinde basının da etkisi olduğunu söyledi. 1998 yılında kaçak yollarla Türkiye dışına kaçırılan eserle ilgili bilgiler veren Günay, "Eser ilk olarak 1999 yılında yapılan bir müzayede fark edilmiş. Ancak yapılan ilk girişimler sonuç vermedi. Son olarak Amerika'da Dallas Müzesi yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucu mozak panonun Türkiye'ye ait olduğu ispatlandı. Envanterlerinde böyle bir eserin olduğunu tespit etmişler ve kaynağını araştırmışlar. Bizim Urfa Cumhuriyet Savcılığı ve Bakanlığımızın girişimleriyle biz eserin Türkiye'ye ait olduğunu kanıtlayarak eseri almaya hak kazandık" dedi.

Reklam
Reklam

Antik Yunan mitolojisinde müzik ve şiirle özdeşleştirilen ozan Orpheus’un vahşi hayvanları ehlileştirme sahnesinin yer aldığı pano hakkında bilgi veren Günay, eserin ev süsü olarak hazırlandığını belirtti.

Tarihi Yoros Kalesi’nden 2010 yılında çalınan Roma Dönemi'ne ait mermer kitabe de Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Kitabeyi basın mensuplarına gösteren Bakan Günay, bilgi veren görevlinin eseri "Bizans" dönemi olarak tanıtmasına tepki gösterdi. Eserin döneminin Roma olarak adlandırılması gerektiğini ifade eden Günay, akademik çevrelerin alışkanlık olarak bunu ısrarla Bizans olarak söylediklerini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: