Orta Anadolu göllerinde 60 bin su kuşu sayıldı

Doğa Araştırmaları Derneği (DAD) üyeleri, Orta Anadolu’nun 10 sulak alanında yapılan 'Kış Ortası Su Kuşu...

Doğa Araştırmaları Derneği (DAD) üyeleri, Orta Anadolu’nun 10 sulak alanında yapılan 'Kış Ortası Su Kuşu Sayımları'nı tamamladı. Her yıl 15 Ocak 15 Şubat tarihleri arasında tekrarlanan Su Kuşu sayımı sonucunda Orta Anadolu'daki 10 sulak alanda 30 türden 60 bin su kuşunun yaşadığı belirlendi.
Dünya ölçeğinde gerçekleştirilen kuş sayımı zincirinin halkalarından biri olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları'nın sonuçlarını kamuoyuna açıklayan DAD, bu çalışmalar sayesinde sukuşlarının nüfusları belirlenmekte ve sulak alanların son durumları hakkında bilgi edinildiğini belirtti. DAD'dan yapılan açıklamaya göre, 18, 22 ve 29 ocak tarihlerinde Doğa Araştırmaları Derneği uzmanları ve gönüllü kuş gözlemciler tarafından 'Mogan Gölü, Çöl Gölü, Kozanlı Gökgölü, Kulu Gölü, Tersakan Gölü, Bolluk Gölü, Sarıyar Barajı, Nallıhan Kuş Cenneti ve Balıkdamı' sulak alanlarında gerçekleştirilen sayımlarda toplamda 30 türden 60000 su kuşu sayıldı. 55 bin su kuşunun sayıldığı Sarıyar Barajı en çok su kuşu barındıran alan olurken "sakarmeke" en çok sayılan tür oldu. Su kuşlarının dışında birçok yırtıcı kuş türüne de rastlanılan arazi çalışmaları boyunca kara akbaba, akkuyruklu kartal, kaya kartalı ve bozkır delicesi gibi nadir türler de görüldü.
Sert geçen kış nedeniyle donan Ankara ve Tuz Gölü civarındaki sulakalanlarda neredeyse hiç su kuşuna rastlanmadı. Her sene onbinlerce su kuşunun kışı geçirdiği bu alanlardaki kuşların, Türkiye’nin güneyindeki donmayan sulak alanlara ve deltalara gittiği tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz