Orta Doğu'da kalıcı ateşkes sağlanabilir

(AA) Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varılması yönünde önümüzdeki günlerde olumlu gelişmeler olabileceğini söyledi. Babacan, "İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sürdürülebilir olmasını sağlayıcı bir ortak zemin yakalanması için şu anda bir ümit var" dedi.Babacan, Nisan ayında Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) teşkilatı toplantısına davet edildiğini, katılmasının olağanüstü bir şey olmayacağını, ancak katılıp katılmama konusunda henüz bir karar vermediğini bildirdi.Yemen'in başkenti Sana'da resmi temaslarda bulunan Babacan, soruları yanıtladı.

Reklam
Reklam

Yemen Cumhurbaşkanı Salih'in geçen sene Şubat ayında Türkiye'ye geldiğini anımsatan Babacan, bu ziyaretin önemli olduğunu, çünkü ilk defa Yemen'den Türkiye'ye bir devlet ziyaretinin yapıldığını ifade etti.Daha önce ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Yemen ziyaretinin de iki ülke ilişkileri açısından "dönüm noktası" sayılacak ziyaretlerden olduğunu belirten Babacan, "Yemen bizim için çok önemli bir ülke. Arap yarımadasındaki en büyük nüfusa sahip olan ülke. Stratejik bir konumu var. Aynı zamanda da Arap dünyası içerisinde saygın bir yeri olan bir ülke" dedi.Önümüzdeki dönemde Filistinliler arası uzlaşı sağlanmasında Yemen'in bir önerisi olduğunu ve Yemen Dışişleri Bakanının bu öneriyi bir mektupla bildirdiğini anımsatan Babacan, bu önerinin Türkiye'nin de sürecin içerisinde yer alması gerektiği yönünde olduğunu kaydetti.Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Biz de zaten katkımızı, desteğimizi veriyoruz. Hem Sayın (Filistin Devlet Başkanı Mahmud) Abbas'ın Türkiye ziyareti sırasında, hem Cumhurbaşkanı (Abdullah) Gül'ün Suudi Arabistan ziyareti sırasında, hem de Mısır Cumhurbaşkanı (Hüsnü) Mübarek'in Türkiye ziyareti sırasında bu konu sık sık gündeme geldi. Biz de Filistinli tüm gruplarla görüşerek onların kendi aralarındaki birlik, beraberlik nasıl kurulur, bunun üzerinde yoğun çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Reklam
Reklam

Son noktaya kadar da katkı vermeye devam edeceğiz, çünkü Filistin davasının başarıya ulaşması için öncelikle Filistinlilerin kendi aralarında birlik, beraberlik içerisinde olmaları gerekiyor."Arap ülkeleri arasında konuyla ilgili bölünmüşlüğün üzücü olduğunu ve Yemen'deki temaslarında bunu ifade ettiğini kaydeden Babacan, Mart ayında yapılacak Arap Birliği zirvesinin bir başarı olarak ortaya çıkması gerektiğini ifade etti.Yemen'in Gazze ile ilgili önerisinin detaylarının sorulması üzerine Babacan, bu öneride Mısır, Suriye ve Türkiye'nin içinde olması gereken bir mekanizma olduğunun belirtildiğini kaydetti.Babacan, Yemen'in, Mısır'ın yanı sıra Türkiye ile Suriye'nin de dahil olduğu bir mekanizma kurulmasını istediğini bildirdi."Türkiye'nin zaten verebileceği bütün katkıyı verdiğini" söyleyen Babacan, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in Türkiye ziyaretinde de Mısır tarafının açıkça bu konunun içinde Türkiye'nin de yer alması gerektiğini ve beraber çalışmak istediğini ifade ettiğini vurguladı.Babacan, Gazze'de ateşkesin kalıcılığının "büyük önemine" vurgu yaparak, "Önümüzdeki günlerde orada bir gelişme olabilir. Olumlu sinyaller alıyoruz, fakat bakıyorsunuz sabah olumlu sinyal geliyor, akşam ise başka problem çıkıyor, sonuca varılamıyor. Şu anda bir ümit var, ateşkesin sürdürülebilir olmasını sağlayıcı bir ortak zemin yakalanması İsrail ile Hamas arasında. Umarız ki bu neticeye ulaşır" diye konuştu.ABD, Türkiye ve Irak arasında üçlü mekanizma için "Erbil'de bir ortak komuta merkezinin oluşturulacağı" yönündeki açıklamaların hatırlatılması üzerine Babacan, "uygulamanın yavaş yavaş başladığını" belirtti.

Reklam
Reklam