''Orta vadeli perspektif değişmez"

Ankara-(AA) Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, "bekleyişlerin üzerinde" gerçekleşen Nisan ayı enflasyon rakamlarının, orta vadeli perspektifleri değiştirecek nitelikte bilgi içermediğini bildirdi.

Merkez Bankası, ''Para Politikası Kurulu Değerlendirmeleri Özeti''ni yayımlandı. 2006 yılı sonunda enflasyonun, hedefin üzerinde kalma olasılığının yüksek olduğu belirtilen özette, Merkez Bankası'nın, orta vadeli perspektifte 2007 enflasyonunun belirlenen hedefle tutarlı olması için gereken tepkiyi vereceği bildirildi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

* YTL'deki değer kaybının uzun süreli olması ve risk primindeki yükselişin sürmesi halinde, enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerin orta vadeye yansıma olasılığı artacak, bu durumda orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmak için politika faizlerinin sıkılaşma yönünde tepki vermesi söz konusu olabilecektir. Bir diğer ifadeyle, döviz kurundaki dalgalanmaların kısa vadede enflasyonu doğrudan maliyet kanalıyla etkilemesi kaçınılmazdır.

* Mali disiplin ile ekonomik istikrarın sürdürülebilirliğini temin edecek olan yapısal düzenlemelerde ilerleme kaydedildikçe, dış kaynaklı dalgalanmaların etkileri sınırlı kalacak.

* Uzun süreli dışsal şokların fiyat istikrarını tehdit etmemesi için, basiretli para politikasının yanı sıra mali disiplinin devamı da gerekli.

* İktisadi temellere ilişkin bekleyişleri bozacak her türlü uygulamadan kaçınılması, ekonominin dışsal şoklara karşı dayanıklılığının sürmesi bakımından kritik önem taşımakta."

Reklam
Reklam