Ortaca Belediyesi'nden Spora Büyük Destek

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, "DOTAB bünyesinde Sarıgerme’ye 5 tane futbol sahası yapılabilmesi için ciddi...

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, "DOTAB bünyesinde Sarıgerme’ye 5 tane futbol sahası yapılabilmesi için ciddi girişimlerimiz var" dedi.

Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Ortaca’nın altyapısından, festivallere, bölge ekonomisinden turizme kadar çeşitli konularda birbirinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamasına Ortaca’da yapılan devam eden Arıtma Tesisi inşaatı ile başlayan Hasan Karaçelik, “Biz geldiğimizde geçmişteki yönetici arkadaşlarımız tarafından kanalizasyonun ihalesi yapılmış durumdaydı. Kredilenmesi de İller Bankası tarafından yapılan bir iştir. Biz kanalizasyonun imalatı ve inşaatı için müteahitler ile sağlıklı bir iş birliği yaptık. Ortaca’nın o dönemdeki en büyük sorunlarından birisiydi ama kanalizasyonun bitmesi yetmiyor tabii, bunun yanında kanalizasyondan taşırdığımız pisliğin temizlenmesi gerekiyor. Bu anlamda da arıtmanın ihalesinin yapılması gerekiyor, düzgün bir şekilde yapılması gerekiyordu ki, eş zamanlı bir şekilde bitirilirse arıtma ve kanalizasyon bağlantılarında eş zamanlı yapılma imkanı olacaktır. Bu anlamda da biz İller Bankası Genel Müdürlüğünde ile çok ciddi girişimler yaptık. 2010 yılında arıtma tesisinin ihalesini yaptık. Hatta birde İller Bankasındaki arkadaşlar dedi ki, ‘Türkiye’de tarihin en hızlı ihalesini siz yaptınız’. Gerçekten bürokrasi nezdinde bu işin yapılabilmesi için çok çaba verdik. Sağ olsunlar onlarda çok yardımcı oldular, şimdi Haziran sonu gibi arıtma ve kanalizasyon eş zamanlı bitecek ve Ortaca’nın önündeki en büyük sorun aşılmış olacak.

Reklam
Reklam

Sanıyorum Haziran’ın sonuna doğruda yavaş yavaş sorunlu bölgelerde kanalizasyondan arıtmaya bağlantılar başlayacak. Bunun yanında tabi 165 km.yol kapısı yaptık, kanalizasyon nedeniyle bugüne kadar Ortaca’nın bütün birikimi olan asfalt ve parkeler kazınmak zorunda kaldı. Bunun yanında Ortaca merkezde yağmur gideri yapılmamıştı, onların yapılması gerekiyordu. Özellikle yoğun yağmurdan Ortaca’yı su basıyordu, zaman zaman kaldırımlar su altın kalıyor, dükkanlara su giriyordu. Tabi buralar kazılmışken buraların da yapılması gerekiyordu” dedi.

Kanalizasyon çalışmaları sırasında Mobese kameralarının da altyapısının oluşturulması gerektiğini belirten Başkan Karaçelik, “Mobese kameralarının alt yapısının döşenmesi gerekiyordu. Bizim belki daha erken yolları yapma imkanımız vardı ama ileride tekrar kazılmaması için, halkımız bir müddet bozuk yollardan geçmekte zorlandılar ama dediğim gibi yağmur giderlerini yaptık. Bu yıl görmüşsünüzdür, gerçekten çok yoğun yağmurlara rağmen Ortaca’da bir damla su durmadı. Bu kazılan yolların yeniden yapılması gerekiyordu. Bunlar için çaba harcadık, belli merkezlerin asfalt ve parkelerini yapmış durumdayız. 25-30 kilomete daha asfalt yaparak Ortaca’nın yol sorununu da bitirmiş olacağız. Tabii ki kentlerde yaşamanın getirdiği sıkıntılar var, kentlerin sorunlarının bitmesi mümkün değil. Sırayla bu konulara da el atacağız. Antentepe’ye yapılacak Hastanenin alt yapı düzenlemesini bizden rica ettiler, biz elimizden geldiği kadar yaptık. Hastanenin şu anki aşamasında, Belediye ile direk bir ilgisi olmadığı içinde o konuda benim birşey söyleme şansım yok” dedi.

Reklam
Reklam

DALYAN YOLUNA SAHİP ÇIKILMIYORDU

Dalyan-Ortaca karayoluna da değinen Hasan Karaçelik, yolun yaklaşık 32 yıl önce yapıldığını ve o günden bu yana sahipsiz yol olarak adledildiğini belirterek, “Belediyeler sahip çıkamıyordu, Kara Yolları bizim değil diyordu, İl Özel İdaresi bizim değil diyordu. Bu yıl Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Ortaca Kaymakamlığı ve Dalyan Belediyesi ile bir iş birliği yaparak Turizm Bakanlığı nezdinde ciddi girişimlerde bulunduk. Sağ olsun onlarda ilgi gösterdiler. Çünkü Dalyan artık Dünyanın turizm merkezlerinden biri, o yol Dalyan’a hiç yakışmıyordu. Dalyan Belediyesi ve Ortaca Belediyesi iki ayrı tüzel kişilik. Zaman zaman Belediyeler işbirliğine gidebilir. Biz de Dalyan Belediyesi ile yol konusunda çok ciddi bir iş birliği yaptık, onların iş makinaları, bizim iş makinalarımız, İl Özel İdaresinin iş makinaları çalıştı. Dalyan yolunun dolgusu da gün itibari ile bitmiş oldu. Bu sezon nasip olursa oranın asfaltlamasını da yapacağız. Asfalt yaptıktan sonrada zaten Dalyan yolu artık bölgeye yakışır hale gelecek” dedi.

Reklam
Reklam

FESTİVALLER PANAYIR HALİNE GELMİŞ

Bir süredir vatandaşlar arasında tartışmaya neden olan Ortaca’da Festival yapılmamasına da açıklık getiren Hasan Karaçelik, “Festivaller yıllardan beri yapılan geleneksel faaliyetler ama, bir bütçe konusu var. Ancak festivaller neye hizmet etmesi gerekiyor, bu soruyu sorduğumuzda gerçekten amacına hizmet edip etmediğini sağlıklı bir şekilde masaya yatırmak gerekiyor. Festivaller nedir, gerçekten o yörenin tanıtımını yapmak varsa arz edilen ürün olur, turizm değerlerimiz olur, kültürel değerlerimiz olur bunları arz etmektir. Bunu bir ticari meta haline dönüştürmektir ki, o yörenin halkı bir şeyler kazansın. Ama bizim yörelerimizde yapılan festivallere baktığımız zaman, festivalden çok panayır haline gelmiş. Dışardan 150-200 tane insan geliyor, tezgah açıyor. Bu Ortaca’yı tanıtmaktan ziyade, Ortaca’nın zararına bir girişim oluyor.

Bir tane sanatçı getiriyorsunuz insanlar izliyor. Festivaller, TRT dönemlerinde yada bazı sanatçıların ambargo konulduğu dönemlerde, insanların dinleyemediği dönemlerde ilginç geliyordu vatandaşlara ama bugün artık yüzlerce kanalda yüzlerce sanatçıyı izleme olanağı var. Bunun yerine oraya yapacağınız masrafı gerçekten farklı yerlere aktarırsınız. Mesela bizim 3. Lig’de oynayan bir Voleybol takımımız var, İzmir’de Konak Beldesi maç yaptı, 2 saat Ege Tv’den naklen yayın yapıldı. Yani Ege Bölgesinde Ortaca Belediyesi 2 saat Ege Tv’de telafuz edildi. Bana göre tanıtım bu tür alanlarda olur. Bu tanıtım amacına ulaşmış olur, yoksa burada kendi kendimize çalıp oynamanın tanıtıma hizmet edeceği kanaatinde değilim. Ayrıca en az 15 gün, bir hafta önceden hazırlık başlıyor, 1 hafta süresi var, 1 hafta temizlenmesi var, en az 20 gün bütün Belediye personeli işinden gücünden kalıyor. Bu mutlaka yapılmaz mı? Artık yöresel değerlerle, yöresel etkinliklerle, halkımızın, gençlerimizin eğlenmesini sağlamak bana daha mantıklı geliyor” dedi.

Reklam
Reklam

SARIGERME’YE 5 FUTBOL SAHASI

“Kış turizmi Ortaca Belediyesi’nin ekonomisini aşan bir iş” diyen Hasan Karaçelik, “Ancak kişisel fikrim yörenin en büyük eksikliği o. Biz Antalya bölgesine Valimizin direktifleri ile Kaymakamımızla bir inceleme gezisi yaptık. Vali bey ‘Yörede kış turizmini nasıl canlandırabiliriz, gidin bir kaç gün Antalya’yı inceleyin’ dedi. Orada ki otellerin kışın yüzde 80 doluluk oranı ile faaliyet gösterdiklerini gördük ama bunu nasıl yapıyorlar? Tamamen sportif faaliyetler ön plana çıkarılıyor. Orda ifade ettikleri dille, Antalya’ya yıllık 5 bin tane takım kampa geliyormuş. Uluslararası standartlarda Olimpik Yüzme Havuzları yapmışlar. Soğuk ülkelerin takımları gelmiş, Antalya’da kamp yapıyor, antrenman yapıyor. Çok ciddi Golf sahaları oluşturmuşlar. Kışın Golfçüler geliyor. Tabii bu yöredeki turizmcilerin ve devletin iş birliği ile yapılabilecek birşey. Dalaman, Ortaca Altyapı Turizm Birliği (DOTAB) var. Onun bünyesinde Sarıgerme’ye 5 tane futbol sahası yapılabilmesi için ciddi girişimlerimiz var. Belli bir aşamaya geldi, sanıyorum önümüzdeki günlerde Turizm Bakanlığından yerin tahsisi yapılarak bu konuda ciddi bir faaliyet gösterilecek. Herhalde ilk adım bu Futbol sahalarıyla olacak. Tabi bunun yanında çok çeşitli alternatifler var, bunlar nasıl gündeme getirilebilir iyi incelenmeli.

Reklam
Reklam

Biz sadece turizmi doğa, güneş, kum, deniz ekseninde götürdük. Halbuki Dünya’daki turizmciler çok farklı taleplerle turizm yapıyor yada çok değişik alternatifler oluşturuyor. Bu at turizmi olabilir, ılıca turizmi olabilir, arkeolojik turizm olabilir, jeolojik turizm olabilir. Bu konuda ciddi araştırmalar yapılarak, turizmciler ve devletin iş birliği ile götürülüyor. Bizim Belediye olarak boyumuzu aşar ama biz elimizden geleni yapmaya hazırız tabii her zaman için” dedi.

TURİSTLERİ BURAYA ÇEKMEK İSTİYORUZ

Ortaca merkezdeki esnafı canlandırmak için turizmi ilçe merkezine çekmek içinde çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Karaçelik, “Vatandaşların sıkıntılarını dinliyoruz ve biliyoruz ama çözüm mercii olamadığımız için beraber gözyaşı döküyor veya üzülüyoruz. Ben zaman zaman Cuma günleri pazara çıkıyorum. Esnaf sayısı müşteri sayısından çok fazla, bunu çok acı bir şekilde gözlemliyorum. Ama bu konuda yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Önümüzdeki günlerde otellerle yeni bir işbirliği çabası içerisindeyiz. Hiç olmazsa Cuma Pazarı günleri turistleri buraya çekmek ve pazarı onlarla çeşitlendirmek istiyoruz. Tabi bunlar uzun soluklu işler, çoktan beri bu işler konusunda kafa yoruyoruz ama bazı işlerin yoğunluğundan dolayı diğer konulara el atamadık. Arkadaşlarımız çalışıyor, şimdi 6 Belediye, Dalaman, Ortaca, Köyceğiz, Beyobası, Dalyan ve Toparlar Belediyeleri yörenin turizm restorasyonunun yeninden oluşturulması konusunda üniversite ile iş birliği yaptık, böyle bir çalışma var. Kum, güneş, deniz ekseni dışında bölgedeki turizm değerleri nasıl arz edilebilir, arz edildikten sonra nasıl taleplerle karşılanabilir konusunda ciddi çalışmalarımız var. Önümüzdeki sezona mutlaka yetişecek. Çünkü yörede hiç kimsenin aklına gelmeyecek ama turistlerin ilgisini çekecek çok ciddi değerler var ama bu değerler hep böyle kıyıda köşede kalmış, bunları ön plana çıkarmak birazda yerel yönetimlerin görevi. Çünkü ne operatörler bilir bunları, ne turistler bilir, ne de otelciler bilir. Genel yöneticiler bunları ön plana çıkarabilir de pazarlayabilir ve arz edebilirlerse turizme, hem tur operatörlerin işine gelir, hem otellerin. Büyük Oteller genelde tam pansiyon çalıştığı için, insanları ne kadar dışarı çıkarabiliriz? Bu onlarında işine gelir. Bu anlamda da bu proje önümüzdeki yıl gelişmiş halde mutlaka gündeme gelecek. Yani bahsettiğim değerler öne çıkarılmış, ancak o zaman yerel turizmin Dalaman, Köyceğiz, Toparlar, Dalyan, Beyobası turizminin daha da canlanacağını umuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Sözlerinin sonunda Ortaca’nın ciddi göç alan bir yer olduğunu söyleyen Ortaca Belediye Başkanı, “Ortaca çok ciddi göç alan bir yer. Tabii buda çok doğal bir şey. Çünkü ekonomik potansiyelleri yüksek olan yerler göç almaya müsaittir biliyorsunuz. İç Anadolu’da Doğu Anadolu’da iş azalırken batı yörelerinde sürekli artış gösteriyor. Birazda hormonunda artış gösteriyor, doğal sürecinde bir artış olmadığı için tabii buna yönelik olarak altyapı sorunları çoğalıyor. Ortaca tarımın, küçük sanayinin, ticaretin merkezi haline gelmiş. İleri de daha da değerini arttıracak ve üstüne koyacak bir ilçe olacağını inanıyorum. Gelişmeleri çok iyi gözleyemesek de o gelişmelerin farkındayız. O potansiyeli hissedebiliyoruz. Ortaca Belediye Başkanı olduktan sonra gerçekten bütün Ortaca halkının Belediye Başkanı olmak için çaba gösterdim. Bunda da belirli oranlarda başarılı olduğuma inanıyorum. Ziraa Belediye Başkanı olmak demek, halkın yaşam kalitesini yükseltmek, daha doğrusu siyasi kavramda bu olmaması gerek. Didişmek yerine yaşadığımız yöredeki yaşamın kalitesini nasıl yükseltmeli, iyi bir yolda nasıl yürütmek, daha iyi bir parkta dinlenmesini nasıl sağlamak, daha iyi suyunu akıtmak, daha iyi çöpünü temizlemek, daha iyi kaldırımda yürütmek gibi kaygılar olmalı. Biz siyaset yapmak yerine bazı şeyleri başardığımızı sanıyorum. Ortaca halkına hizmet etmekten büyük memnuniyet, gurur ve onur duyuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz