Ortaçağ'da Gerçekleşmiş Ünlü Suikastler

II. Konstans - 15 Eylül 668

27 yıl boyunca Bizans İmparatorluğuna hüküm sürmüş olan II. Konstans, kendi sarayında bir asil olan Mezezius tarafından öldürüldüğü biliniyor.

Sicilya'ya aşık olduğu bilinen II. Konstans'ın başkenti oraya taşıyalım fikri ilk seferlerde sohbet olarak geçse de niyet ciddiye binince birçok yakını tarafından tepkiyle karşılandı. Başkenti Sicilya'ya taşıma fikrini kafasına koyan II. Konstans, bir gün sarayın hamamında yıkanırken suikast sonucu öldürüldü.

II. Konstans'ı andıran tek görsel bu kendi döneminde bastırmış olduğu sikkeler I. İdris - 16 Temmuz 793

Ehli Beyt soyundan gelen birinin ilk kurduğu devlet olarak sayılan İdrisi Hanedan'nın kurucusu İdris b. Abdullah, suikaste kurban gidenler arasında.

Reklam
Reklam

İlk seferinde Abbasilerle girmiş olduğu halifelik yarışını kaybetmesine rağmen Mısır üzerine Fas'a giderek Bereberilerin hakimiyetini ele aldı ve birçok Abbasi yandaşını kendi yanına çekerek büyük bir başarı gösterdi. Bu duruma dayanamayan ve son vermek isteyen Abbasi Halifesi Harunürreşid, Süleyman b. Cerir adlı suikastçisini doktor kılığında İdris b. Abdullah'ın yanına göndertti. Zehirli sakız çiğneyen İdris, birkaç dakika sonra hayatını kaybetti.

Fotoğraftaki yeşil bina ise mezarı ve üzerine yapılmış türbe olarak biliniyor.

V. Leo - 25 Aralık 820

Tarihçilerin 'Ermeni Leo' olarak hitap ettikleri V. Leo, Bizans tahtında sadece 7 yıl hüküm sürebildi. Tahtta kaldığı zaman boyunca Bulgar tehlikesinin üstesinden gelmeyi başaran Leo'yu halk sevse de onu sevmeyen yakınları da vardı. Bunlardan biri bacanağı ve ordusunun generali Mikhail'di.

Mikhail'in arkasından konuştuğunu öğrenen Leo, onu huzuruna çağırdı. Çok kısa zaman geçmeden suçunu itiraf eden Mikhail'i fırına attırmak isteyen Leo'ya karısı karşı çıkınca zindana atılması kararlaştırıldı. Bu haberi duyan Mikhail'in destekçileri keşiş kıılığına girerek Ayasofya'daki bir ayin sırasında Leo'nun ellerini ve kafasını kestiler. Daha sonra Mikhail zindandan çıkarılıp imparator ilan edildi. Vezir Nizamülmük - 14 Ekim 1092

Türk devletlerinde özellikle 'Vezirlik' ünvanı yerinde kullanıldığı dönemlerde birçok devletin başarı kazanmasında büyük roller oynamıştır. Özellikle Fars olmasına rağmen bu olayın en büyük kanıtı kesinlikle Vezir Nizamülmülk olmuştur.

Reklam
Reklam

Büyük Selçuklu döneminde Alp Arslan ve Melikşah'a vezirlik yapan Nizamülmülk'ün başarıları saymakla bitmez. Her ne kadar büyük başarıları olsa da bir o kadar düşman edinmişti. Onlardan biri Hasan Sabbah'ın kurduğu Alamut kalesinde yaşayan Haşhaşiler örgütüydü. Bununla birlikte bilinen ve bilinmeyen birçok düşmanı vardı. Halkı teftiş sırasında derviş kılığına giren bir suikastçının, içinde şikayetini belirttiği bir yazıyı okurken hançerlenerek öldürülen Nizamülmülk'ün katili olay yerinde öldürülse de bunu kimin yaptığı bilinmiyor. Halife Amir - 7 Ekim 1130

Şii Fatımi Devletinin 10. Halifesi olan El-Âmir bi'Ahkâmillâh, 29 yıl boyunca devletin başında kaldı. Vezirinin işlerine karışması sonrası öldürülmesini isteyen ve ortadan kaldıran El-Âmir bi'Ahkâmillâh, dönemin güçlü sukiastçi örgütünün başı Hasan Sabbah'a bir mektup yollayarak 'Nizar'ın imamlığından vazgeçerek Mustafali'ye biat etmesini istedi.

Bu mektubun ardından Hasan Sabbah cevap niteliğinde 10 adamını El-Âmir bi'Ahkâmillâh'ın üzerine göndererek öldürttü.

Reklam
Reklam

Kudüs Kralı Montferratlı Conrad - 28 Nisan 1192

Dönemi suikastleriyle kavuran Haşhaşiler, Kudüs Kralı Conrad'ı da boş geçmediler. Keşiş kılığına giren iki Haşhaşi kralın gözüne girdikten sonra onu hançerleyerek öldürmüş ve anında yakalanmışlar. İki suikastçı en sonunda cinayeti İngiltere Kralı I. Richard planlamış.

Bu itirafa kimse inanmasa da ilerleyen yıllarda Richard'ın himayesindeki Champagne Kontu Henry, kralın dul eşiyle evlenerek Kudüs'ün başına geçmiş. Böylelikle Richard o yıllarda Kudüs'ü himayesi altına almış. Leszek Biały - 24 Kasım 1227

Polonya Prensi Leszek, birçok kez Kutsal Roma İmparatorluğu ve papalıkla terse düşmesiyle biliniyor.

En sonunda Pomeranian Dükü ile çatışmalar yaşadı ve bu çatışmalar düşmanlığa dönüştü. Leszek bir sabah sarayında banyosunu yaparken suikastçıların saldırısına uğradı. Ağır yaralı bir şekilde atına atlayarak uzaklaşmak isteyen prens bu kez okla vurularak öldürüldü.

(Görseldeki olaydan kaçarkenki temsili anıtı)

Sultan I. Murad - 29 Haziran 1362

Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı olan I. Murad, 28 Haziran'da Kosova ovasında Balkan ordularını mağlup ederek devletine büyük bir zafer kazandırdı.

Reklam
Reklam

O zamanlar ordusuyla birlikte çarpışan padişahlar, her şey sona erdiğinde savaş meydanını geziyordu. I. Murad gezintisi sırasında Milos Obilic adlı bir suikastçı tarafından hançerlenerek ağır şekilde yaralandı. Ardından otağına götürülen padişah 29 Haziran günü hayatını kaybetti ve hemen ardından oğlu I. Bayezid tahta geçti. Bazı kaynaklarda bu suikastı oğlunun tahta geçmek için planladığı belirtiliyor.