Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

TÜYAP 3.Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı.

Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılışa, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sivil topluk kuruluşu temsilcileri çok sayıda işadamı katıldı. Webtarım TV’den canlı olarak yayınlanan fuarda Kürtçe ve İngilizce simultane çeviri yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü Diyarbakır’da tarım fuarını üçüncü kez düzenlediklerini hatırlatarak, “Fuarımızın 5 yıl içerisinde bölgenin en önemli fuarı olacağını ve tarım ekonomisine yön vereceğini duyurmuştuk” dedi. Ersözlü “Düzenli büyüyen fuara bu yıl yüzde 20 büyümeyle, 12 ülkeden 200’ün üzerinde firma katılıyor. 220 firmanın 700 markası 1200 ürünü bölge çiftçileri için stant açarak tanıtımlarını yapacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise kentin artık bir kongre ve fuar merkezi olarak rüştünü ispatladığını söyleyerek organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti. Türkiye’de tarım ve hayvancılık alanındaki üretimle ilgili bilgiler veren Baydemir, 1991 yılında 60 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan sayısının 2009 yılında 30 milyonun altına düştüğünü söyledi. Baydemir, “1990 yılında Türkiye hayvancılığının önemli bir bölümü Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yapıldığı düşünüldüğünde bu düşüşün ne anlama geldiği ve bu düşüşün neden meydana geldiği açıkça görülecektir” dedi. ABD’de 1 milyon kişinin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını ve 300 milyona varan ABD nüfusunun tamamının bu üretici kesimin üretimine bağlı olduğunu kaydeden Baydemir, 73 milyonluk Türkiye nüfusunun 25 milyonluk kesiminin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını söyledi.

DEDEDEN KALMA YÖNTEMLE OLMAZ Tarımda ve hayvancılıkta teknolojinin önemine vurgu yapan Baydemir, geçmişte 30 dönümden elde edilen ürünün bugün sadece 3 dönümlük araziden elde edildiğini kaydetti. “Dededen kalma yöntemlerle geleceği yakalama imkanı yoktur. Çok geniş bir coğrafyayı modern tarım ve hayvancılık imkanları ile buluşturmamız gerekir” diyen Baydemir, çiftçilere de bir çağrıda bulundu. Baydemir çiftçilerin, Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bütün organizasyonları en etkin şekilde kullanmalarını önerdi.

Reklam
Reklam

KAPASİTEYİ ARTTIRMALIYIZ Vali Mustafa Toprak da, ülkenin tarımı ve hayvancılığının geliştiğini ve üretimin arttığını belirterek “Eğer bir yerde eğer üretim varsa o zaman doğru yoldayız demektir” dedi. Kent ve kır nüfusu arasında yaşanan değişime değinen Toprak şunları söyledi: “Kent nüfusu yüzde 71, kır nüfusu yüzde 29. Eğer alt yapısını iyi hazırlayabilirsek bu kötü bir şey değil. Bazı ülkeler var ki çok az bir nüfusla kırsal çalışma yapabiliyorlar. Köyleri de şehir noktasına getirebilmeliyiz. Üretim alanındaki çiftçileri kapasitelerini yükseltmek amacıyla tarım metotlarıyla ilgili bilgi ve eğitimle buluşturmalıyız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: