Ortadoğu’da savaş ihtimali arttı

Suriye lideri Beşar Esad, İsrail'in Gazze'ye yardım filosuna düzenlediği kanlı baskının Orta Doğu'da savaş olasılığını artırdığını söyledi.

Suriye'nin bölgesel bir savaş çıkmasını önlemeye çalıştığını söyleyen Esad, şu anki İsrail hükümetiyle bir barış anlaşması yapma şansı bulunmadığını savundu.
[** **](https://www.mynet.com/israilden-gazze-karari-110100517048 )
BBC’nin sorularını yanıtlayan Esad, İsrail hükümetini, yangın çıkarmaktan zevk alanları tanımlamak için kullanılan “piromanyak” ifadesiyle suçladı.
Suriye lideri ayrıca ülkesinin Lübnan'daki Hizbullah örgütünü silahlandırdığı iddialarını reddetti.
Beşar Esad, Orta Doğu'nun büyük bir değişim sürecinden geçtiğini de kaydetti.
Suriye Cumhurbaşkanı, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlen ve dokuz Türk yardım gönüllüsünün ölümüyle sonuçlanan saldırının ağır sonuçlar ortaya çıkardığını belirtti.
Esad “Saldırı yakın gelecekte barışa ulaşma şansını yok etti. Çünkü saldırı, bu hükümetin bir başka piromanyak İsrail hükümeti olduğunu kanıtladı ve böyle bir hükümetle barış yapamazsınız” dedi.
Esad bununla birlikte saldırı öncesinde de Netanyahu hükümetini bölgede barış için ortak olarak görmediğini kaydetti.
"Kesinlikle bir ortağımız yok, bunu biliyoruz. Bu hükümet daha önceki tüm İsrail hükümetlerinden başka" diye konuştu.
Esad, "Ancak gerçekçi olmak gerekirse savaş gibi tehlikeler saldırıdan önce de vardı. Çünkü bu hükümetin barış ve Filistinliler konusundaki niyetleri konusunda başka kanıtlar bulunuyordu; Filistinlileri öldürme niyeti gibi" dedi.
Esad, İsrail'in kendisi için önemli bir tehdit olarak gördüğü Hizbullah örgütüne silah gönderdiği suçlamalarını da yalanladı.