"Ortadoğu'da Siyaset Ve Toplum" Kongresi

İran Dışişleri Bakanlığı'nda görevli araştırmacı Ali Moujani, İran'ın Ortadoğu'da yabancı ülkelerin işgalini kesinlikle kabul etmediğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı'nda görevli araştırmacı Ali Moujani, İran'ın Ortadoğu'da yabancı ülkelerin işgalini kesinlikle kabul etmediğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Ortadoğu, Siyaset ve Toplum" kongresinin "Arap Uyanışı'nda Sosyal Medya" konulu oturumunda konuşan Moujani, İran'ın diğer Ortadoğu ülkeleriyle kardeşçe yaşamak istediğini anlattı.

Suriye'de olup bitenlerin tarihin uzantısı olduğuna dikkati çeken Moujani, acı olayların yeniden tecrübe edildiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Moujani, olayların tarihi süreçte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Burada ilginin tarihsel sürece verilmesi gerekiyor. Arap uyanışını tarihsel süreçte değerlendirmemiz lazım. Bu konuda ayrılıklarımız olabilir ancak tarih, bize yol gösterecektir. Bu şekilde tarihi hataları tekrarlamayabiliriz" dedi.

  1. Dünya Savaşı'nın ardından bölgede baskıcı rejimlerin ön plana çıktığına işaret eden Moujani, baskıcı politikaların olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini kaydetti.

    "Artık bölgemizde yeni gelişmeler yaşanıyor" diyen Moujani, "Türkiye, Malezya ve İran, yeni Ortadoğu yapılanmasında daha fazla rol almalıdır. Türkiye, şu anda çok demokratik bir ülke. Seçimlerin ardından durum normal şekilde sürebiliyor. Şu anda takip edebildiğimiz kadarıyla Türkiye'de, Ortadoğu konusunda farklı düşünceler hakim. AK Parti içinde dahi bu farklı görüşler var" ifadelerini kullandı.

    Moujani, konuşmasını şöyle tamamladı:

    "Şu anda bizim görüntümüz de tam netleşmiş değil. 1979'dan bugüne kadar halkımız sokağa çıkıp taleplerini iletebiliyor. Şu anda İran halkı Tahran'da meydanlara çıkıp taleplerini demokratik şekilde anlatabiliyor.

    İran, Ortadoğu konusunda yabancı müdahalesini kabul etmiyor. İran halkı, Ortadoğu'da bölgenin yabancılar tarafından işgalini kesinlikle kabul etmiyor. Biz kardeşçe yaşamaktan yanayız. Bölgedeki tüm ülkelerin bu şekilde kardeşçe yaşamasını istiyoruz."

    -"Medya üzerindeki devlet otoritesi kalkmış durumda"-

    Mısır Nur Partisi Temsilcisi Muhammed Nour ise gelişen yeni medyanın Ortadoğu'da büyük rol oynadığını anlattı.

    Dünyanın henüz yeni şeklini tamamlamadığını ifade eden Nour, devrimlerin tamamlanmamış olması nedeniyle de nasıl şekil alacağını kestiremediklerini vurguladı.

    Nour, iletişim alanında büyük devrimler yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

    "Yaşanan devrimler, Ortadoğu'daki gelişmelerde büyük rol aldı. Bu iletişim kolaylığı herkesi çok etkiledi. Bir haber kısa sürede birçok insana ulaştı ve bu şekilde insanların kısa sürede örgütlenmesi sağlandı. Bu şekilde medya üzerindeki devlet tekeli sona erdi. Medya üzerinde artık devlet otoritesi kalkmış durumda. Özellikle İslami muhalif hareketler, devletin medyayı kontrol etmesiyle bu zamana kadar engellenmişti.

    Ancak bu engelleme artık söz konusu değil çünkü devletin medya üzerindeki etkinliği son buldu. Bunda da yeni medyanın büyük rolü oldu."

    Mısır'daki isyan hareketinin yeni medya aracılığıyla başladığına dikkati çeken Nour, "Kendimizi sanal alemde çok iyi organize ettik. Facebook üzerinden açılan bir sayfayla milyonlarca genç organize oldu ve eylemler başladı. Ancak bu yeni medya, yanlış anlaşılmalara da çok açık. Bu nedenle önümüzdeki süreçte daha dikkatli bir kullanım yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

    Muhabir: Enes Duran - Mehmet Özcan

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: