Ortadoğu'da Umutlar Azalıyor, Türkiye Prestij Kaybediyor

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ve KA Araştırma tarafından yürütülen 'Ortadoğu'da Türkiye Algısı'...

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ve KA Araştırma tarafından yürütülen 'Ortadoğu'da Türkiye Algısı' araştırmasının 2012 yılı anket sonuçları İstanbul'da düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı. 16 ülkeyi kapsayan araştırma sonuçları, Türkiye ve bölgede yaşanmakta olan gelişmeler üzerine önemli veriler ortaya koydu. Son dört yıldır tekrarlanan anket sorularına verilen cevaplara göre Ortadoğu halkı bu yıl geleceğe daha karamsar bakıyor. Araştırma sonuçları, Türkiye'nin bölgedeki önemli rolünü halen koruduğunu ancak geçtiğimiz yıla nazaran popülaritesinde azalma olduğunu gösteriyor.

Reklam
Reklam

UMUTLARDA AZALMA VAR

Bu yılın Ağustos ayında 2 bin 800 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Yemen ve Libya'yı kapsıyor. Anket verilerini değerlendiren uzmanlar, bölgenin geleceğe bakışını "umutlarda azalma var" sözleriyle nitelendirdi. Arap Baharı'nın bölge halkı üzerinde oluşturduğu olumlu etkinin bu yıl daha az olduğunu belirten uzmanlar, "Gelecek hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna geçtiğimiz yıl yüzde 62 oranında olumlu cevap alınırken bu yıl bu rakamın yüzde 52'ye düştüğünü belirtti.

Anket verilerine göre bölgeyi ve ülkelerin genelini ilgilendiren en büyük problemin ekonomik sorunlar olduğu ifade edilirken Suudi Arabistan bölgenin en güçlü ekonomisi olarak öne çıkıyor. Yapılan ankette İsrail, katılımcı ülkeler kategorisinde yer almazken, halen Ortadoğu barışını tehdit eden en büyük unsur olarak tanımlanıyor. İsrail'in ardından ABD ve İran, bölgeyi olumsuz etkileyen ülkeler olarak sıralanıyor.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE, BÖLGEDE SİYASİ GÜÇ

Bu yıl ilk kez sorulan bölgedeki güç algısına yönelik soruda, Türkiye'nin siyasi olarak bölgenin en güçlü ülkesi olduğu belirtildi. Katılımcılar, ekonomik ve sosyal alanda Suudi Arabistan'ı, askeri güç olarak ise İran'ı işaret etti. Mısır ise bölgede yeni oyuncu olarak gösterildi. Hakkında en olumlu düşünülen ülke ise Türkiye oldu. Bölgenin gelecekteki ekonomik liderinin kim olacağı sorusuna ise katılımcıların çoğunluğu 'Türkiye' cevabını verdi.

Anket sonuçlarına göre Türkiye'nin Ortadoğu'da barışa olumlu katkıda bulunduğu düşünülüyor. Ancak bölgede daha büyük bir rol oynaması isteniyor. Türkiye'nin bölge istikrarına yaptığı katkı hakkında olumlu kanaat bildiren ülkelerin oranlarında düşüş yaşanırken, Türkiye'yi en az destekleyen ülke Suriye.

Toplantıda, Türkiye'nin, ülkedeki demokrasi sebebiyle bölge için halen bir model olarak benimsendiği belirtilirken Türkiye modeline en çok destek veren ülkelerin Libya, Tunus, Filistin ve Mısır olduğu ifade edildi.

MEZHEBE DAYALI BİR SİYASET ALGISI VAR

Reklam
Reklam

Uzmanlar, anketteki sorulara verilen en ilginç cevaplardan birisinin de Türkiye'de mezhebe dayalı bir siyaset yürütüldüğü algısı olduğunu belirtti. Türkiye'den yapılan açıklamaların bölgede yer alan her etnik grup tarafından farklı değerlendirildiğini vurgulayan uzmanlar, bu konuda Türkiye'nin daha dikkatli olması gerektiğini savundu.

Suriye'nin geleceği konusunda verilen cevapları değerlendiren uzmanlar, Beşşar Esed'in gideceğine olan inancın azaldığını ve bölge halkının ülkede istikrar istediklerini belirtti. Türkiye'nin yürüttüğü Suriye politikası bölge genelinde olumlu karşılanırken, AB üyeliği sürecine verilen desteğin azaldığı görülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: