"Ortadoğu'nun ihracatı 150 milyar dolar"

İSTANBUL (İHA) - Devlet Bakanı Prof. Dr. Tunca Toskay, dünyanın 21. Yüzyıl'a, çok önemli yapısal ve ekonomik dönüşüm süreci içinden geçerek girdiğine dikkat çekerek bu sürecin odağında küreselleşmenin yer aldığını söyledi.

Dış Ticaret Haftası faaliyetleri kapsamında Dış Ticaret Kompleksi'nde "2000'li yıllarda Dış Ticaret Stratejileri-Kamuoyunun bilinçlendirilmesi" konulu bir panele katılan Toskay, öncelikle küresel trendlerin anlaşılması ve buna mukabil mevcut potansiyelin bu trendlere uyumlu hale getirilmesini vurguladı. Toskay "Ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumu göz alındığında geniş fırsatlar yelpazesi ile karşılaşmakta. Bir taraftan tam üyelik yolunda ilerlediğimiz AB diğer taraftan tarihi kültürel, sosyal ve ekonomik bağlarımız ile ortak geçmişimizin yüzyıllar öncesine dayandığı Ortadoğu, Türkiye Cumhuriyetleri, Akdeniz ve Karadeniz havzaları. Türkiye bölge için ekonomik gücü ve gelişmişlik düzeyiyle hem örnek teşkil etmekte hem de bir istikrar unsuru olmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

"ORTADOĞU'NUN İHRACATI" Toplam ihracatı 150 milyar doları bulan Ortadoğu bölgesinin, Türkiye'nin ihracatı içersindeki payının, gelecek sekiz yılın sonunda önemli ölçüde yükseltilmesini hedeflendiğini belirten Toskay, "2001 yılında ulaşılan pay, bu hedefin gerçekleştirilmesi yönünde kararlığımızı güçlendirmektedir. Yapılan girişimler kısa sürede sonuç vermeye başlamış 25 - 27 milyar dolarlar seviyesinde tıkanmış olan ihracatımıza yeni bir soluk getirmiştir. 2001 yılında 30 milyar doları aşan ihracatta komşu ve çevre ülkelere olan ihracat artışının önemli bir payı var. Nitekim, 2001 yılı itibarıyla komşu ülkelere ihracatımız yüzde 36.4 ve çevre ülkelere olan ihracatımız da 29.7 oranında artış kaydetti.Bölgede kalıcı bir barışın temini, tüm bölge ve çevre ülkelerinin ekonomik ve politik çıkarlarıyla doğru orantılıdır" diye konuştu.

"DIŞ TİCARET STRATEJİSİ UYGULANABİLİR OLMALI" Toskay, Türkiye'yi idare edenler ve idareye talip olanların, ekonomik, idari , bölgesel ve küresel değerler kapsamında "Nasıl bir Türkiye" düşündüklerini samimi olarak ortaya koymaları gerektiğini bildirdi. Türkiye ekonomisinin yapısal bir dönüşümden geçmekte olduğu döneme ve seçim öncesine rastlamış olması da dikkate alındığında bu değerlendirmelerin daha da önem kazandığını savunan Toskay, "Dış Ticaret stratejisinin uygulanabilir olması büyük önem taşımakta. Aksi halde çalışma, iyi niyet beyanından başka bir şey olmayacak. Stratejiyi oluşturan kurum Dış Ticaret Müsteşarlığı bile hayata geçirecek taraf kamunun yönlendirmesiyle ülkenin tümüdür.Bu sebeple hedefe ulaşmada başta Dış Ticaret Müsteşarlığı olmak üzere kamunun bir bütün olarak sorumluluğu bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam