Ortak Akıl Oluşturarak Bir Yasa Hazırlamaya Çalışıyoruz

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, YÖK yasa tasarısını hazırlarken...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, YÖK yasa tasarısını hazırlarken üzerinde en fazla durdukları hususun paylaşımcılık olduğunu söyledi. Buzpınar, “Sadece YÖK üyelerinden oluşan bir kurulun alacağı kararlar yerine, paydaşlarımızın isteklerini göz önünde bulundurmayı amaçladık.” dedi.

YÖK tarafından yaklaşık bir buçuk yıldır hazırlıkları devam eden yeni YÖK yasa tasarısı ile ilgili, Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Buzpınar, ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve akademisyenler katıldı.

Reklam
Reklam

YÖK’teki mevcut durumu iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarının altını çizen Prof. Dr. Tufan Buzpınar, yeni YÖK yasası ile ilgili üniversiteler başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile ortak bir yasa hazırlamaya çalıştıklarını belirtti. Prof. Dr. Buzpınar: “Bu yasa çalışmaları bağlamında üzerinde dikkatle durduğumuz en belirgin husus, paylaşımcı olmaktı. Sadece YÖK üyelerinden oluşan bir kurulun alacağı kararlar yerine paydaşlarımızın isteklerini göz önünde bulundurmayı amaçladık.” dedi.

Yasa çalışmaları esnasında birçok çalıştay yaptıklarını ve genel bir yasa taslağı oluşturduklarını belirten Buzpınar, taslağın öncelikle üniversiteler arası kurulda rektörlerle paylaşıldığını, sonrasında üniversitelerin diğer katmanlarına ulaşabilmek ve fikirlerini alabilmek için TÜBİTAK ile ortak bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Buzpınar, “Bunların sonucunda yasa hakkında belirgin temel fikirlerimiz oluştu ve bu fikirler yasa taslağı haline getirildi. Bundan sonraki amacımız ise en kısa sürede bu taslağın maddeler haline getirilmesi ve kamuoyuna sunulması olacaktır.” diye konuştu. Türkiye’nin en büyük değerinin genç bir nüfusu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tufan Buzpınar, “Bu nüfusun ilkeli, nitelikli ve eğitimli bir şekilde yetişebilmesi için başta bizler olmak üzere hepimizin üzerine önemli sorumluluklar düşüyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

ÇÜ Rektörü Kibar ise 1981 yılında yasalaşan YÖK kanununun kamuoyunu her zaman meşgul ettiğini vurguladı. Rektör Kibar, yaklaşık bir buçuk yıldır YÖK bünyesinde yapılan yeni yasa çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkarılan metnin, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından da tartışıldığını söyledi. Üniversitelerarası Kurul’a katılan YÖK Başkanı’nın taslakla ilgili ana maddeler hakkında açıklamalar yaptığını hatırlatan Kibar, Dünya’da ve Türkiye’de yüksek öğrenim alanının gittikçe geliştiğini ve bu alana talebin arttığını ifade etti. Rektör Kibar, “Şu anda ülkemizde 103’ü devlet ve 65’i vakıf olmak üzere 168 üniversite var. Dünyada rekabet edebilen bir Türkiye için yüksek öğretim alanının hacim ve niteliğinin gelişmesi gerekliliği ortada. Bu yasa taslağı ile de 21. yüzyıl vizyonuna uygun nitelikli bir yüksek öğretim alanı inşa edilmesine katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.

Üniversitelerdeki yapısal değişiklikler, rektörlük seçimleri, eğitim ve öğretim kalitesinin artırılması, öğretim üyelerinin yaşadığı sorunlar ve özlük hakları gibi konular olmak üzere yeni YÖK taslağındaki birçok maddenin tartışıldığı bilgilendirme toplantısına, öğretim üyeleri yoğun ilgi gösterdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: