'ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması" Ödülleri Verildi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 'Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri' ve 'bu Benim Eserim'...

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 'Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri' ve 'bu Benim Eserim' proje yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun elinden aldı.

Temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmaları yönlendirmek ve bilimsel gelişmelere katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 43'ncüsü organize edilen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın ödül töreni Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde (AKİB) yapıldı. Törende 'Bu Benim Eserim' proje yarışmasında dereceye giren öğrenciler de ödüllerini aldı. TÜBİTAK tarafından düzenlenen 'Adana Bölge Sergisi'nde birinci olan ve Mersin'i Ankara finallerinde temsil eden 12 projeden 1 tanesi birincilik, 4 tanesi de teşvik ödülü almaya hak kazandı. Öğrencilerin ödüllerini, törene katılan Mersin Valisi Güzeloğlu verdi.

Reklam
Reklam

Ödül töreninde konuşan Vali Güzeloğlu, "Aydınlık ve gelişmiş Türkiye'yi oluşturacak, ülkemizin geleceğine değer katacak olan bilimsel çalışmalar yapan gençlerimizdir. Bilimsel araştırmalar kalkınmış ülke gerçeğinde çok önemli ve değerlidir. Proje çalışmalarındaki başarılı sonuçların gelişmesi ve artması ile birlikte, gelecekte bilim insanı olarak ülkemizin gelişimine katkı sağlamak mümkündür. Bilgi çağında yaşadığımız dünyada, bilime dayalı çalışmalar en değerli olan çalışmalardır. Çünkü bilgi, en önemli üretim değeridir. Bilgiye sahip olanlar ve bunu kullananlar; ekonomik, toplumsal ve sosyal gelişmeyi tanımlayanlardır. Bilgiyi üretenler dünyayı yönetenlerdir. Bilgiye hükmedenler dünyanın geleceğini belirleyenlerdir. Artık öğrencilerimiz bilgi üretmede, bilginin ve buna dayalı gelişmenin en fazla fayda sağlayacağı şekilde topluma dönmesinde, seçilmiş öncülerdir" dedi.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaların birçok bilim insanının yetişmesine katkı sağladığını ifade eden Güzeloğlu, "Küçük görünen çalışmalar, gelecekte dünyanın gelişimine ışık tutacak, dünyanın ve insanlığın gelişimini sağlayacak büyük gelişimin kıvılcımları olacaktır. Çünkü başlangıç yolculukları hep küçük adımlarla başlar. Büyük yolculuklar sürdürülebilir olan düzenli adımların sonucudur" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"MERSİN ARTIK TÜBİTAK BÖLGE MERKEZİDİR"

Mersin'e geldiği günden bu yana büyük başarıların yaşandığının görüldüğünü belirten Güzeloğlu, "TÜBİTAK proje yarışmalarında üst üste 2 yıl bölge birincisi olan Mersin, artık TÜBİTAK bölge merkezidir. Başarının sırrı inanmaktan ve çalışmaktan geçer. Bunun dışında insanlığın var olduğu günden bu yana ne söylenen ne de doğruluğu test edilen başka bir anahtar yoktur. Mersin, özellikle öğrencilerden, öğretmenlerden ve yöneticilerden başlayarak, büyük bir dönüşümün hazırlayıcısı olmuştur. İki yıl önce devraldığımızda okul öncesi eğitim sıralamasında 49'ncu sırada bulunan Mersin, 5 yaş grubunda Türkiye birincisidir" ifadelerini kullandı.

Yarışma kapsamında Türkiye birincisi olan projenin Mersin'in Bozyazı ilçesi Tekeli Beldesi'nde bulunan bir okulda eğitim gören öğrencilerin projesi olduğunun altını çizen Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim için Mersin'in her köşesi aynı değerdedir. Birincilik ne kadar keyifli ise bölge finallerine katılmak da o kadar önemlidir. İlk adımlar geleceğe hazırlayan yaklaşımlardır ve ilk adımlar başarıya giden yolda insanları kamçılar. Ulu Önder Atatürk'ün söylediği gibi; 'Yolculuklara çıkarken dinlenmemek üzere yola çıkın.' Çünkü başarıya ulaşanlar, yolculuklarında dinlenmemek üzere yola çıkanlardır. Bu nedenle gençlerimiz başarıya ulaştıkça ülkemiz de başarıdan başarıya koşacaktır. Mersin'i ve ülkemizi tüm boyutları ile geleceğe hazırlarken ümidimiz gençlerimizdir."

Reklam
Reklam

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Tuncay Yılmaz ise son yıllarda araştırmalara ayrılan desteğin büyük oranda arttığını kaydederek, "Bundan da kuvvet alarak, yarışmaları bölgelerde geniş kitlelere yayma gayreti içerisinde bulunduk. Uzun yıllar Adana'da bulunan TÜBİTAK Bölge Merkezi bundan sonra Mersin'de olacaktır. Çünkü Mersin olarak biz, son 3 senedir Ankara'ya en yüksek sayıda finalist gönderen bölgeyiz. Bu sonuç Valiliğimizin araştırmalara verdiği önemin göstergesidir" diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül de "Projelerdeki amacımız, başarıya giden yolda öğrencilerimizi yalnız bırakmamaktır. Mersin geçen yıl da 10 proje ile bölge ve Türkiye birincisi oldu. Bu başarılarda Valimizin önemli desteği çok büyüktür. Çünkü Valimiz hep yüksekleri hedeflememizi istedi ve 'Yüksekleri hedef almayan ortayı tutturamaz' dedi. Valimizin bu desteği, bizlere farklı alanlarda da farklı başarılar getirmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Türkiye genelinde 'Coğrafya' alanında birinci olan Bozyazı-Tekeli Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri Hümeyra Tanacı, Emine Pancar, 'Bu Benim Eserim' proje yarışmasında Türkiye birincisi olan Barbaros İlköğretim Okulu öğrencileri Muhammet Ögeday Dikmen, Yiğithan Şahin, ödüllerini Vali Güzeloğlu'nun elinden aldı. Valimiz daha sonra ödül alan projeleri inceleyerek öğrencilerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: