Ortaöğretim öğrencileri bilim için yarışıyor

ANKARA (ANKA)- Türkiye Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Kurumu (TUBİTAK) "37'nci Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması" düzenledi.

Yarışma için hazırlanan projeler, bölgeler bazında değerlendirilmeye alındıktan sonra ilk aşamayı geçen çalışmalar için Türkiye finali yapılacak. TÜBİTAK'ın düzenlediği ve bu yıl 37'ncisi yapılan yarışmayla, bilimsel araştırma yapma potansiyeline sahip gençlerin teşvik edilmesi ve özendirilmesi amaçlanıyor. Yarışmaya, yurt genelinde toplam bin 608 projeyle başvuruldu. Katılımcıların çalışmaları bölgelere ayrılarak elemeye tabi tutuldu.

Reklam
Reklam

Ankara Bölgesi illeri olan, Bartın, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya ve Zonguldak'tan gönderilen 214 proje, yedi temel alanda değerlendirildi. 40 farklı ortaöğretim kurumundan 158 öğrenci ve 60 öğretmenin katıldığı yarışmada, bilimsel alanda yeni gelişmelerin de önünün açılmasına çalışılıyor.

Ankara Bölgesinde, bilgisayardan 7, biyolojiden 85, fizikten 44, kimyadan 44, matematikten 26 ve yer bilimlerinden 8 çalışmanın katıldığı ilk eleme sonunda 90 proje, bölge sergisinde görücüye çıkarıldı. Bugün sona erecek bölge sergisinin ardından seçilecek 13 çalışma, Türkiye finaline katılacak. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde tanıtılan projelerden 13 tanesi, 9-10 Mayıs'ta yapılacak finallere gönderilecek.

Bölge elemelerine katılan projeler içinde biyoloji, en fazla katılımın olduğu alan olurken, kimyada da ekonomiye katkı sağlayacak ve günlük yaşamda kullanılabilecek deneysel çalışmalar yer alıyor.

Hayvansal yağlar yakıt oluyor

Yarışmaya, Ankara Bölgesi'nden katılan bir projede, hayvansal atık yağların alternatif yakıt olarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Petrol kaynaklarının hızla azaldığı ve alternatif enerji arayışlarının arttığı günümüzde, güneş, elektrik ve sudan sonra hayvansal atık yağlar da dünyanın geleceği için kullanılabilir hale getirilmeye çalışılıyor.

Reklam
Reklam

Yarışmaya, Ankara Anadolu Lisesi'nden katılan öğrenciler Ayşe Gamze Demirtaş ve Sena Demirel, öğretmenleri Sebahattin Ünür danışmanlığında hazırladıkları projede bu soruna çözüm bulunması için katkı sunmaya çalışıyor. Öğrenciler, hazırladıkları düzenekle, kemik yağının enerji kaynağı olarak kullanılabilirliğini araştırıyor. Demirtaş ve Demirel, projeye katılan çalışmaların anlatıldığı sergide ilgi gören deneyin açıklama özetinde de küçük yaşlarına rağmen bilimsel bilgilerinin yüksekliğini ortaya koyuyor. Projenin özeti şöyle:

"Günümüzde teknolojik alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak, enerji ihtiyacında artış görülmektedir. Doğrudan bitkisel yağlar dizel motorlarda kullanılabilmesine rağmen, bunların yüksek viskoziteleri, düşük uçuculuğa sahip olmaları ve zayıf soğuk akış özelliklerinden dolayı çeşitli türevlerinin araştırılmasına doğru yönlenilmektedir. Bu çalışmada kemik yağının, farklı metil alkol oranlarında sülfürik asit ve sodyum hidroksit katalizörlüğünde esterleşme reaksiyonları yapılıp, oluşan metil esterlerinin alternatif bir enerji olan biyomotorin şeklinde kullanılabilirliği araştırıldı."

Reklam
Reklam