"Orthoscan" cihazı hizmete girdi

İSTANBUL (İHA) - Sırt ve bel (omurga) eğriliklerinin tanısında dünyadaki en önemli gelişmelerden biri olan "Orthoscan" cihazı, Acıbadem Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde hizmete girdi. Cihazın kullanılmaya başlamasıyla birlikte Türkiye'de ilk defa magnetik rezonans (MR) tekniği ile radyasyonsuz tanı ve hasta izlemesi yapılabilecek.

Acıbadem Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Güven, Türkiye'deki buluğ (büyüme) çağındaki insan sayısının yaklaşık olarak yüzde 3-4'ünde skolyoz veya başka eğrilikler olduğuna değinerek, bu rahatsızlığın röntgenden çok daha etkili olan magnetik rezonans (MR) tekniği ile basit bir şekilde tedavi edileceğini söyledi. Bu yeni yöntemle, toplam 2.5 dakika içerisinde hastanın hiç radyasyon almadan tedavi edilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Osman Güven, "Sadece parmak ucuna takılan bir 'sensor' (hissedici) kullanılarak ve omurganın arka çıkıntılarına basitçe dokunarak, işaretlenir ve bunun bilgisayara kaydedilmesi ile hemen rekonstrüksiyon yapılarak, omurganın 3 boyutlu haritası çıkarılabiliyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Güven önemli bir omurga bozukluğu olan ve toplumun yüzde 5'ini etkileyen kamburluğun dünyadaki en önemli gelişmelerden biri olan 'Orthoscan' teknolojisi ile tedavi edildiğini söyleyerek, "Bu yöntem iskelet bozukluklarında basit, emin ve uygun maliyetli bir teşhis olanağı sağlar. Ortopedik teşhis ve hasta izlemesindeki standart uygulamada, tekrarlayan röntgen çekimleri sonucu hastalar, yüksek radyasyon dozlarına maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle çoğu zaman doktorlar, röntgen istemekten sakınmaktadırlar. 'Orthoscan', hastaların, özellikle hızlı büyümekte olan çocukların radyasyona maruz kalmaksızın sık ve yakın tetkik ve izleme olanağını vermektedir. Bu yeni teknoloji, hem değerli zaman ve kaynak sarfını önler, hem de anında sonuç alınmasını sağlar. Röntgen istenmesi, çekilmesi ve değerlendirilmesindeki zaman kaybını önler" açıklamasını yaptı.
Bu sistemin ancak kısa bir eğitim sürecinden sonra uygulanabileceğini belirten Acıbadem Sağlık Grubu Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Güven, "Kullanılması kolay bir cihazdır. Doktorlar, hemşireler veya teknisyenler tarafından uygulanabilir" dedi.

Reklam
Reklam