Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Alternatif Ürün: Pepino

Ana vatanı Güney Amerika olan pepinonun Türkiye'de ilk üreticilerinden olan Ramazan Koçyiğit, 2007 yılından bu yana serasında ürettiği pepino meyvesinin

Ana vatanı Güney Amerika olan pepinonun Türkiye'de ilk üreticilerinden olan Ramazan Koçyiğit, 2007 yılından bu yana serasında ürettiği pepino meyvesinin diğer sera ürünlerine göre daha karlı olduğunu söyledi.

Bir arkadaşının 2007 yılında verdiği fidelerden önce serasının bir bölümüne diken, daha sonra tamamen pepino üretmeye başlayan Sarıcasu köyünden Ramazan Koçyiğit, AA muhabirine, Türkiye'de pepinoya talebin fazla ancak üretimin az olduğunu söyledi.

Pepino üretmeye başladığı yıllarda Türkiye'nin birçok yerinden çiftçilerin gelerek üretimini incelediklerini ve kendisinden bilgi aldıklarını ifade eden Koçyiğit, her yıl binlerce pepino fidesi yetiştirerek Türkiye'nin birçok yerine gönderdiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Pepinoya talebin oldukça yüksek olduğunu ancak talebi karşılayacak üretimin yapılmadığını belirten Koçyiğit, besin değerinin yüksek olması dolayısıyla özellikle şeker hastalarının tercih ettiğini dile getirdi.

Kazancının domates, biber, patlıcan gibi diğer sera ürünlerine göre daha yüksek olduğunu anlatan Koçyiğit, "İyi verim alınan bir pepino serasından sezonda 30 ile 35 bin lira para kazanılabiliyor. Üretimini yapmak isteyen çiftçilerimize destek veririm, yeter ki üretmek istesinler. Çünkü pepino diğer sera ürünlerine göre daha fazla karlı ve pazar sorunu olmayan bir ürün" dedi.

Pepino üretimininde diğer sera ürünleri kadar masraf olmadığını vurgulayan Koçyiğit, üretim için yüksek nem, 10 ile 25 derece arası ısı ve 15-20 gün süreyle dikkat gerektiren bir işçilik olduğunu belirtti.

Ürettiği pepinoyu ilk zamanlarda Türkiye'nin birçok yerine 5-10 kiloluk paketlerle kargo ile gönderdiğini anlatan Koçyiğit, "İlk zamanlarda pepino ile ilgili telefon açarak bilgi isteyen oldu. Artık tüketicilerimiz öğrendi, şimdi ürünlerimi lüks marketlere, ürün pazarlayan tüccarlara toptan kilosunu pazarın durumuna göre 4-5 liradan veriyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-Pepino-

Ana vatanı Güney Amerika olan patlıcangiller familyasından pepino, ince kabuklu, hafif sulu, meyvesinin tamamı tüketilebilen bir meyvedir. Türkiye'de özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetiştirilir. Sera ortamında yetiştirilmeye uygundur. Pepinoda A ve C vitaminlerinin yüksek olduğu bilinmektedir.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: