Benzer şekilde Umman Sultanlığında 10 yıllık dönemde 152 mide delinmesi hastasını incelenmiş ve olguların yaklaşık yüzde 30’unun Ramazan ayında oluştuğunu belirlenmiştir. Karın şişkinliği, ekşime yanma ve mide ağrısı olan ve gastrit veya mide ülseri gibi aktif sorunlarının olduğu bilinen kişilerin mutlak hekim denetiminde, bazı mide koruyucu ilaçları Ramazan ayı boyunca kullanmaları uygun olur.
ORUÇ İLE BASUR VE MAKAT ÇATLAĞI İLİŞKİSİ
Uzun saatler sıvı alınmaması dışkının da sıvı oranının azalmasına ve kabızlığa eğilime neden olur. Bu nedenle, iftar ile sahur arasındaki dönemde 2 litrenin üzerinde sıvı alınması ve erkeklerin günde 40 gram ve kadınların ise 25 gram lif almaları durumunda kabızlığa meydan verilmemiş olur. Bu nedenle, oruç ile hemoroid (basur) ve makat çatlağının direkt olarak etkilenmesi söz konusu değildir.
KABIZLIK VE DIŞKILAMA ZORLUĞU OLAN KİŞİLERDE ORUÇ
Dışkılama zorluğu, kabızlık, hemoroid, makat çatlağı, anismus, rektosel, makat sarkması, makatta ağrı, makatta şişlik, makatta kaşıntı ve yanma, makattan akıntı, makatta ıslaklık, vb. sorunları olan hastalar Ramazan süresince oruç tuttuklarında yaşayacaklarından ve yakınmalarının şiddetleneceğinden endişe ederler. Bu hastaların oruç tutmaları durumunda yakınmalarının arttığına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Ancak, yetersiz sıvı ve lif alımı varlığında kabızlık ve dışkılama zorluğu geliştiği bilinen bir gerçektir. Ramazan ayında iftar ve sahur döneminde yeterince sıvı alınması ve bol lifli gıdalar tüketilmesi ve uygun diyet ile dışkılama zorluğu ve kabızlık sorunu ile büyük ölçüde baş edilebilir. Ayrıca, bu tür sorunu olan hastaların hekimlerinden öneri almaları yararlı olacaktır.