Oruç, şeker hastaları için riskli

ANKARA (İHA) - Uzmanlar, Ramazan ayında özellikle riskli hasta grubunda olmalarına rağmen oruç tutmak isteyenleri, mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri konusunda uyarıyor.

Uzmanlara göre, bazı hastalıklar oruç tutmayı güçleştiriyor, hatta engelliyor. Uzmanlar özellikle şeker hastalarının oruç tutmalarının sağlığa zararlı olduğunu belirterek, "Henüz diyabet ya da halk arasındaki adıyla şeker hastalığı teşhisi konmamış sağlıklı bireylerin de, oruç tutmaya başlamadan önce açlık kan şekeri yanında mutlaka tokluk kan şekerini de ölçtürmesi gerekiyor" dediler. Sadece açlık kan şekerine bakıldığı zaman gözden kaçabilen diyabetin, tokluk kan şekeri ölçümüyle yakalanabildiğini söyleyen uzmanlar, "Ancak açlık kan şekeri hem halk arasında çok iyi bilinirken, tokluk kan şekerinin önemi ve taşıdığı riskler halk tarafından pek fazla bilinmiyor. Bu nedenle öğünlerden sonra ortaya çıkan tokluk kan şekeri yükselmeleri özellikle Ramazan ayında gizli bir tehdit oluşturuyor. Çünkü diyabet hastalığında beslenme biçimi çok büyük bir önem taşıyor" diye konuştu. Diyabetli olanların 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmeleri yani sık sık yemek yemeleri gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

"Oysa Ramazan'da bu beslenme şeklinin tam tersi uygulandığından diyabetikler için büyük bir risk ortaya çıkıyor. Diyabet hastası olanlar oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç kalıyorlar ve şekerleri düşüyor. İftarda yenen yemeklerle de fazla miktarda glikoz kaynağı vücuda girdiği için şeker normal düzeyinin çok üstüne çıkıyor. Diyabet tedavisinde vücuda çok fazla şeker kaynağı sokmamak ve pankreası zor durumda bırakmamak gerekiyor. Normal zamanda besinlerin içeriğine dikkat edilmezse, yemeklerde alınan karbonhidratlar sindirilerek şekere dönüşüyor. Öğünlerde yenen karbonhidrat miktarları dengeli olmalı, sofra şekerinden uzak durulmalı ve yemeklerdeki yağ oranı da önerilen miktarı aşmamalıdır."

Glikoz olması gerekenden fazla olunca yaklaşık 2-3 saat sonra kanda inisülinin yükseldiğini belirten uzmanlar, fazla inisülinin de tansiyona, aşırı kilo alımına, kan yağlarının yükselmesine yol açabileceğini ve damar sertliğini hızlandırabildiğini kaydetti. Bu nedenle şeker hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, açlık kan şekerine bakıldığı halde sağlıklı çıkanların mutlaka tokluk kan şekerini de ölçtürmeleri gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam