Oruç tutarken formunu korumak isteyenler için altın değerinde 10 öneri

Ramazan ayında oruç tutarken vücudumuz çok uzun saatler aç kalıyor. Bunun sonucunda ise iftar yaparken vücuda birden yükleniyoruz. Bu durum da dengesiz beslenmeyi ve aşırı kilo alımını sağlıyor.

Peki, ramazan aylarında kilo almamak için genel olarak nelere dikkat etmek gerekir?

Diyetisyen Dilara Koçak bu konuda oruç tutanları şu sözleriyle uyarıyor:

İftarda ve sahurda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gereklidir.

Ani mide gerginliği hem tansiyon yükselmesine hem de insülin gibi kan şekerini dengeleyen hormonların hızlı salgılanmasına yol açar.

Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir.

Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir.

Reklam
Reklam

Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir.

Yetişkin bir insanın yaklaşık 1,5 -2 litre su içmesi gerektiğinden sıvı alımına çok dikkat edilmelidir.

Oruç bir zayıflama yöntemi değildir!

Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır.

Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan’da kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri bilinçaltından yapmak istemezler. Bu sebeple Ramazan ayında yeterli ve dengeli yemeye özen göstermeyenler, az ve sık beslenmeyenler bu ayı kilo alarak bitirirler.

Ramazan ayında kilo almamak için bunlara muhakkak dikkat edin!

Sakın gece yatarken niyet edip uyumayın mutlaka sahura kalkın.

Reklam
Reklam

İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmayın.

Bol su içmeyi unutmayın.

Tatlı tercihlerinizi sütlü tatlı olarak yapın.

Meyve sebze tüketiminizi arttırın.

Haftada 2 kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlı olarak kullanın.

İftardan 1–2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın.

İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir bu sebeple her gün tek bir seçim yapın örneğin bir gün tereyağı- bal diğer gün 2 -3 dilim sucuk diğer gün peynir- zeytin gibi
Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.

Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.

Çorbadan sonra 10 dakika bekleyin

Üçüncü ve son olarak iftar zamanı geldiğinde geleneksel olarak ilk başta hurma ile açtıktan sonra 1 bardak ılık su içilmelidir. İftar yemeğine 1 kase ılık çorba ile başlanıp sonrasında 10 dakika kadar beklenilmelidir. Mide bütün gün aç kaldığından sindirimi de yavaşlayacaktır. Bu yüzden ağır yemeklerle birdenbire yüklenmemelisiniz. 10 dakikalık bekleme sürecinde yağsız salatadan tüketilebilir.

Reklam
Reklam

Yemek sonrası tatlı hazımsızlığa yol açar

Yemek sonrasında hemen tatlı yediğinizde hazımsızlığınız daha da artar ve uykunuzu düzgün alamazsınız. Bu da bir sonraki gün günlük yaşamınızı etkiler hale gelebilir. Bu yüzden iftardan 2 saat sonra ara öğün niyetine 1 porsiyon sütlü tatlı ve meyve tüketirseniz kan şekerinizi de hızlı yükseltmemiş olursunuz.

İftardan sonra 20 dakikalık yürüyüş yapılmalı

İftardan hemen sonra oturmak vücudunuzu dinlendirmez aksine yorar. Kabızlık oruç zamanında en çok yaşanılan problemlerden biridir. Bunu engellemek için yemek yavaş yenilmeli ve bol su içilmelidir. Mide sindirimine ve metabolizmaya yardımcı olmak için iftardan sonra 20 dakikalık bir yürüyüş yapmalısınız. Bu yürüyüş hem sindirime yardımcı olacak hem de kilo alımınızı önlemeye yardımcı olacaktır.

Kaynak: medikalakedemi, dilarakocak