“Oruç tutmak, zayıflama diyeti değildir”

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün sıcakların etkili olacağı Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

ANKARA (ANKA) - Ramazan ayına sayılı günler kala Uzman Doktor Ali Tüzün, halk arasında oruç tutmanın zayıflama diyeti olarak görülmesinin yanlış bir kanaat olduğuna dikkat çekti.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, yaptığı yazılı açıklama ile yaklaşan Ramazan ayına ilişkin beslenme önerileri sundu. Ayrıca Tüzün, Ramazan ayında sıcak havanın etkisinin süreceğinden dolayı insanların bol bol sıvı tüketmeleri istedi.

Dr. Ali Tüzün, Ramazan ayında beslenmenin nasıl olması gerektiğine ilişkin bazı önerilerde bulundu. Tüzün, doğru beslenme yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Reklam
Reklam

“Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç (tercihen dört) öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Ana öğün yatmazdan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir.Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir.”

Geleneksel iftar ziyafetinin tüm vücuda ağır bir yük getireceği öne süren Uzman Dr. Ali Tüzün, iftarda yeterli sıvı tüketilmesi gerektiğini, yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

-“SAHURDAN SONRA HEMEN YATMAYIN”-

Tüzün, sahurda yapılması gerekenlere ve nelerin yenilmesine ilişkin ise şunları söyledi:

“Yeterli sıvı alımını ihmal etmemelidir. Yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmelidir. Kolesterol artışına yol açmamak için yumurtanın sarısı az tüketilmelidir. Gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce hemen yatmamak uygundur.”

Reklam
Reklam