Örümcek ve poyraz kuşlarına halka

Türkiye'de ender görülen büyük örümcek kuşu ve poyraz kuşu, Türkiye'de ilk kez Iğdır'da yakalanarak halkalandı.

Kuzeydoğa Derneğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kafkas Üniversitesi ve Kuzeydoğa Derneği ekibi tarafından Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin bulunduğu Aras Nehri sulak alanında yakalanan büyük örümcek kuşu ile poyraz kuşunun ayrıntılı olarak ölçümü yapıldıktan sonra tanımlandı.

Büyük örümcek kuşunun, Avrupa'dan Asya'ya ve Afrika'ya kadar yayılış gösterdiği, Türkiye'de ise ender görülen bir yırtıcı kuş türü olduğu belirtildi. Daha önce Iğdır'da hiç görülmeyen büyük örümcek kuşunun, Türkiye'de de şimdiye kadar hiç halkalanmamış bir kuş türü olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

Sağlıklı bir nehir ekosistemin göstergesi olan poyraz kuşunun ise Aras kuş halkalama istasyonu ağlarına ilk kez takılan ve Türkiye'de de şimdiye kadar hiç halkalanmamış bir kuş türü olduğu kaydedildi.

Yakalanan büyük örümcek kuşu ile poyraz kuşunun, Türkiye halkası takıldıktan sonra doğaya bırakıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Aras Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezi'nde, 2006 yılından bu yana 152 türden 24 binin üzerinde kuş halkalandı. Türkiye'de en çok kuş türünün halkalandığı istasyon olan Aras'ta, ülkemizdeki 466 kuş türünün yaklaşık üçte biri halkalandı. İstasyonda halkalanan ve gözlenen 225 kuş türü ise Türkiye kuş türlerinin yaklaşık yarısını ve Kuzeydoğa Derneğinin Iğdır'da tespit ettiği 255 kuş türünün yüzde 88'ini oluşturuyor. Bu da Aras Nehri sulak alanının Türkiye'de kuşlar için en zengin noktalardan biri, ufak yüz ölçümüne rağmen Iğdır'ın da en önemli illerimizden olduğunu gösteriyor.''

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz