Oş ve Celalabad'da keskin nişancılar

Atambayev Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda, güneydeki olayların önceden ve çok iyi planlanmış olduğunu belirterek, bunun, geçici hükümeti devirmek için atılan bir adım olduğunu söyledi.

BİŞKEK (A.A) – 15.06.2010 – Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, ülkenin güneyindeki şiddetten devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in oğlu Maksim Bakiyev ile devrik liderin kardeşi Canıbek Bakiyev'i sorumlu tuttu.

Atambayev Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda, güneydeki olayların önceden ve çok iyi planlanmış olduğunu belirterek, bunun, geçici hükümeti devirmek için atılan bir adım olduğunu söyledi.

Atambayev, Oş ve Celalabad'da yabancı kiralık keskin nişancıların bulunduğunu ifade ederek, olayların ülkenin kuzeyine sıçramasından endişe ettiklerini, Ortak Güvenlik İşbirliği Örgütü'nden teknik yardım istediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Geçici hükümetin sadece Rusya'dan destek istediğini anımsatan Atambayev, "Biz Rusya'dan Kırgızistan'a asker göndermesini dedi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Rusya'dan askeri destek istemiş, Rusya yönetimi bu talebini geri çevirmişti.

-ÖZBEKLER DE KIRGIZLAR DA KAÇIYOR-

Bu arada, eski Maliye Bakanı Marat Sultanov, Bişkek'te düzenlediği basın toplantıda, Oş ve Celalabad eyaletlerinden Kırgızların dağlara, Özbeklerin sınıra kaçtıklarını söyledi.

Kendisinin güneyden bugün döndüğünü belirten Sultanov, Kırgızistan-Özbekistan sınırında yığılma olduğunu, gıda sıkıntısı çekildiği kaydetti.

-KESKİN NİŞANCILAR-

Öte yandan Celalabad güvenlik sorumlusu Kubatbek Baybolov devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, güneydeki olayların etnik değil siyasi nedenleri olduğunu belirtti.

Cinayetlerin keskin nişancılar tarafından işlendiğini kaydeden Baybolov, "Siyah ciplerle geliyorlar, Kırgızlara ateş açıyorlar. Sonra gidiyorlar Özbeklere ateş ediyorlar. Olay yerine gelen Kırgız güvenlik güçlerine ise kızgın halk saldırıyor. Ortada açıkça kışkırtma ve provokasyon var" dedi.

Reklam
Reklam

-KAÇAN MÜLTECİLERİN SAYISI-

Birleşmiş Milletler (BM), Kırgızistan'ın güneyindeki çatışmalardan komşu Özbekistan'a kaçan mültecilerin sayısının yakında 100 bine yükselebileceğini, hatta bu rakamı da geçebileceğini açıkladı.

BM Özel Temsilcisi Miroslav Jenca, başkent Bişkek'te düzenlediği basın toplantısında, Özbek yetkililerden Özbek tarafına geçen mültecilerin sayısının 75 bin olduğu bilgisini aldıklarını, ancak bu sayının yükseldiğini ve yakında 100 bini geçebileceğini söyledi.

Jenca, Kırgızistan'ın güneyindeki güvenlik durumu nedeniyle Özbekistan'a geçenlerin tam sayısını belirlemenin mümkün olmadığını da kaydetti.

Bu arada BM Özel Temsilcisi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilcisi, Kırgızistan'daki etnik çatışmaların Orta Asya'ya sıçramasının engellenmesi çağrısında bulundu.