OSB'ler için süre doldu

ANKARA (ANKA)- Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) elektrik üretim ve dağıtım lisansı almak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurmaları için süre doldu.

247 OSB bulunmasına karşın aktif olan 100 OSB'den 80 kadarı başvuruda bulundu. Lisans almayanlar elektrik üretim ve dağıtım faaliyetinde bulunamayacak. Başvuruda bulunan 80 civarında OSB arasında; Bursa, İstanbul, Deri, İstanbul Tuzla, İskenderun, Gebze, Adana Hacı Sabancı, Ankara, İzmir Atatürk, Sakarya 1 gibi büyük OSB'ler yer aldı. 247 OSB'den aktif olanların sayısının 100 civarında olduğu, bu nedenle toplam başvuru oranının düşük göründüğü bildirildi.

Reklam
Reklam

Sürenin dolmasıyla birlikte, elektrik ürettiği veya dağıttığı halde başvuruda bulunmayanlar elektrikte piyasa faaliyetine son verecek. Söz konusu OSB'ler, lisans aldıkları takdirde bu etkinliklerini sürdürebilecekler. Lisans başvurusunda bulunanlar için EPDK inceleme ve değerlendirme sürecini tamamlayacak. Bu süreçte eksik evraklar tamamlanacak ve 45 gün içinde lisanslar verilecek.

TEDAŞ'tan tesis devri için süre

Dağıtım şebekelerinin Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nden (TEDAŞ), OSB'lere devrini bekleyenler için ise bir süre beklenecek. Devir işlemleri tamamlandıktan sonra bir ay içinde bu OSB'lerin lisans alması zorunlu tutulacak. 24 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren "5496 sayılı Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la OSB'lerin elektrik piyasası faaliyetlerinde dağıtım ve üretim çalışmalarında bulunabilmeleri için, EPDK'dan OSB Üretim ve Dağıtım Lisansı almalarının zorunlu kılınmıştı.

Ardından, EPDK tarafından "Organize Sanayi Bölgelerinin Elektrik Piyasası Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik" hazırlandığı ve yönetmeliğin 29 Aralık 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle OSB'lerin 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında yürütülecek faaliyetlerin esas ve usulleriyle, bu faaliyetlere ilişkin hak ve yükümlülükleri belirlendi. OSB'lere ayrıca lisans verilmesi sürecinde istenecek belgelerle yerine getirilmesi gereken şartlar da açıklandı.

Reklam
Reklam

Bu çerçevede, faaliyette olan OSB'lerin, 29 Mart 2007 tarihine kadar EPDK'ya lisans başvuruları yapmaları zorunlu kılınmıştı. EPDK, dağıtım faaliyetinde bulunup lisans başvurusunda bulunmayan OSB'lerin dağıtım faaliyeti yapamayacakları uyarısında bulunmuştu. EPDK'ya bugüne kadar elektrik dağıtım faaliyetinde bulunan 45 adet OSB tarafından OSB Dağıtım Lisansı Başvurusu yapılmıştı.