OSB'lerdeki Arsa Problemi Sanayicinin Büyümesini Engelliyor

Türkiye'nin ihracat lideri illerinden olan ve ülkenin Ortadoğu'ya açılan kapısı Gaziantep'te sanayiciler, organize sanayi bölgelerinde...

Türkiye'nin ihracat lideri illerinden olan ve ülkenin Ortadoğu'ya açılan kapısı Gaziantep'te sanayiciler, organize sanayi bölgelerinde (OSB) yatırım yapılmayan arsaların geri alınması kararına sıcak bakmıyor. Yatırımların büyümesi için bunun doğru bir karar olmadığı iş dünyası tarafından seslendirilirken, arsa bulmakta problem çekildiği dile getiriliyor. Sanayicinin arsayı rant değil yatırım amaçlı olarak aldığını kaydeden işadamları, organize sanayi bölgelerinde arsa sıkıntısı çekildiğini, özellikle ticaret şehri olan Gaziantep’te 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde daha geniş alanların imara açılması gerektiğini savunuyor.

Reklam
Reklam

Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, sanayiciler olarak yaşadıkları arsa sıkıntısını detaylarıyla anlattı. Bu sorunun birçok ilin organize sanayi bölgelerinde yaşandığını kaydeden Nakıboğlu, “Organize sanayi bölgeleri için imara daha fazla arsa tahsis edilip, daha fazla yerlerin açılmasını talep ediyoruz. Bilhassa da bu konuda sanayicilerin önü açık olmalı. İstediği an, istediği metrekarede arsa bulabilmeli.” ifadelerini kullandı. Yatırım yapılmayan sanayi arsalarının elden alınmasının da yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çeken Nakıboğlu, “2005 yılında 4. Organize Sanayi Bölgesi 12 milyon metrekare olarak imara açıldı. O sırada talep azlığından 5 -6 milyon metrekaresi satıldı. Geri kalanı, büyük sanayicilere ‘Alın’ diye zorla verildi. Bugün dönüp baktığımızda, 7 yıl içerisinde 4. bölgede hemen hemen yüzde 60-70 yapılanma olduğu görülür. Elinde arsası, imkanı olan ben buraya nasıl yatırım yaparım diye arsayı değerlendirme amaçlı bakıyor. O zaman sanayi yatırım yapmak için önü açıldı. Küçük bir alanda iş yapmaya kalkan gelişmek istediğinde önüne bulunduğu arsanın yetmez olduğu çıkıyor. Biz Naksan Plastik olarak 1979’da 850 metrekare alan içerisinde kurulduk. Şu andaki alanımız 1 milyon metrekare civarında. Bu kadar genişlemeye, kaç tane değişik kişilerle görüşüp, eski, bitişik fabrikaları ala ala bugünlere geldik. Ama benim yerim geniş olsaydı, önceden geniş verilmiş bir arsaya ilk yatırım yapmış olsaydım, yatırımlarım daha düzenli daha hızlı büyümüş daha hızlı gelişmiş olurdu. Daha rantbl bir yatırım yapmış olurdum.” diye konuştu. Arsaların rant amaçlı alındığı yönündeki düşünceye katılmadığını aktaran Nakıboğlu, “Organize sanayi bölgeleri arsaları fazla değer kazanmıyor. Rant amaçlı alsam, şehir de imarlı imarsız farklı yerler var. Oradan alırım. Sanayi bölgesi arsalarından 15 kat daha fazla değerleniyor. Organizedeki arsalar hiçbir zaman rant amaçlı alınmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

“PARÇALANDIĞIMIZ ZAMAN FABRİKALARDA KONTROLÜ SAĞLAYAMIYORUZ”

90 ülkeye ihracat gerçekleştiren Bossan Halı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan da arsayla ilgili sıkıntılara dikkat çekti. Gaziantep'te 2 ve 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 yerlerinin bulunduğunu, 5. Organize Sanayi Bölgesi’nden de toparlanma amaçlı olarak yer taleplerinin olduğunu ifade eden Bostan, “Üretimi bir yerde yapmak için başvurumuz oldu. Bize 40 bin metrekare yer verildi. Bu bizim işimizi görmüyor. 250 dönümlük parsellerin yapılmasını istiyoruz. 3 milyon metrekare yerden bahsediliyor. Gerekirse bir 3 -4 milyon metrekare daha yer verip bizim gibi yer sıkışıklığı çeken firmalara bir yerde toparlanması sağlanmalı. Bu, daha kaliteli mamuller yapmak, daha iyi hizmet verebilmek ve daha disiplinli çalışabilmek için gerekli. Parçalandığımız bölündüğümüz zaman fabrikalarda kontrolü sağlayamıyoruz. Bu sanayiciler için bir dezavantaj oluyor. Sanayicilerin bütün sorunu bu. Kaliteyi yakalayabilmek için toparlanmamız şart.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

DAHA GENİŞ PARSELLER OLUŞTURULMALI

Gaziantep’in müteşebbis ruhlu insanlardan oluşan bir sanayi şehri olduğunun altını çizen Burteks Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Burnukara ise arsaların küçük çaplı tutulmasının sanayicinin büyümesinin önünde engel olduğunu söyledi. Burnukara, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Sanayici büyümek istediği zaman, arsası yeterli gelmediğinden tekrar yeniden başka yerlerden arsa satın almak zorunda kalıyor. O zaman da fabrikasını çoğaltarak büyütmek zorunda kalıyor. Bu sanayiciye büyük külfet. Bir tane fabrikaya zor yetişirken, diğerlerine yetişmesi mümkün olmuyor. Onun için de bir dağılma söz konusu oluyor. Gaziantep’te organize sanayi bölgelerinin daha geniş açılması, daha büyük parsellerin oluşturulması gerekiyor ki sanayici biraz daha büyümeyi kendi fabrikasının içinde yapsın. Boşta olan arsasını kullansın. Maalesef Gaziantep’te bu imkan yok. Hepimizin arsaları çok sınırlı metrajlarda. Büyümek istediğinde başka yerden arsa alıp büyüyebiliyor. Organize sanayi bölgelerinin çok büyük tutulması lazım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: