Osman Karahan tahliye edildi

İSTANBUL (İHA) - Terör örgütü El Kaide'nin davalarına bakan, Loai Sakka'nın da avukatlığını yapan ve tarihi eser gasp ettiği iddiasıyla tutuklu bulunan Osman Karahan, çıkarıldığı ilk duruşmasında 12 saatlik yargılamanın ardından tahliye edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında Osman Karahan ve Ahmet Gündüz'ün bulunduğu 7'si tutuklu, 9 sanık katıldı. Duruşmada tanık Mücahit Yaman da hazır bulundu. Avukat Osman Karahan'ı savunmak için F tipi cezaevlerindeki uygulamayı protesto etmek için 88 gün ölüm orucu tutan ve daha sonra açlık grevini bırakan Behiç Aşçı'nın da bulunduğu 50 avukat katıldı.

Reklam
Reklam

Osman Karahan'ın avukatlarından Ömer Kavili, duruşmada savunmalar başlamadan önce dava dosyasının yetkisizlik kararı verilerek, dosyanın Kadıköy Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Bunun üzerine mahkeme ara kararı verdi. Mahkeme verilen ara kararın ardından, kararını açıklarken, dosyanın yetkisizlikle başka mahkemeye gitmesini reddetti.

Bunun üzerine duruşmaya devam edilirken, sanık avukatları savunmalarını Cumhuriyet Savcısı gibi oturarak vermek istediklerini ve ifadelerini yazdırırken, savcının yaptığı gibi direk ağızdan zapta geçirmek istediklerini söyledi. Ardından bu talep için mahkeme ikinci kez ara karar verirken, verilen aranın ardından mahkeme, şimdiye kadar avukatların isteği doğrultusunda yapılmış böyle bir uygulama olmadığını belirtti ve avukatların isteklerini tekrardan reddetti.

Duruşmada savunmasını yapan Karahan, mesleğinin avukat olduğunu ve aylık gelirinin 5 bin YTL olduğunu ifade etti. Polislerin kendisine komplo kurduğunu iddia eden Karahan, tutulan zabıtların sahte olduğunu öne sürdü. Polislerin, kendisinin yapmadığı şeyleri üzerine yığdığını iddia eden Karahan, "Hakkımda daha önceden 3 dava açılmıştı. Şimdi de aynı şeyleri yaşıyorum. Hukuk ayaklar altına alınıyor. Polis bir kişinin kaçmasına sebep olduğumu ifade ediyor. Ancak böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Reklam
Reklam

Karahan'ın sayesinde polisten kaçmayı başardığı öne sürülen Ahmet Gündüz ise tarihi eser koleksiyonculuğu yapan Kazım Ertürk'ün eserlerini gasp ettiği yönündeki iddiaları yalanladı. Polisin Sultanbeyli'deki internet kafeye baskın yapması üzerine avukat Osman Karahan'ı çağırdığını ve ardından da polisi aradığını kaydeden Gündüz, yapılan operasyon sırasında kafe çalışanları kasada bulunan 2 bin YTL'nin alındığını aktardığını söyledi. Baskının yapıldığı gece yarısı daha önceden söz vermiş olduğu Çeçen bir arkadaşından Yalova'ya hurdaları almayı gittiğini dile getiren Gündüz, tam o sırada polisler tarafından gözaltına alındığını belirtti. Emniyette 2 bin YTL'sinin alındığını söyleyince işkence yapıldığını öne süren Gündüz, üzerine iftira atıldığını belirtti.

Duruşmada diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmezken, tahliyelerini talep etti.

Kararını veren mahkeme heyeti, aralarında Sakkan'ın avukatı Karahan'în da bulunduğu 3 sanığın tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.