Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin, (AGİD) geleneksel hale getirdiği ‘Ufku Zorlayanlar Programı’nın davetlisi Naksan Plastik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Naksan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nakıboğlu oldu.
İlkokul ve ort okul yıllarında, okuldan çıkınca doğru basının yanına çalışmaya gittiğini söyleyen Nakıboğlu, ne öğrendiyse babasının yanında öğrendiğini belirtti. Ticaretin içinde yetiştiğini kaydeden Nakıboğlu, geriye dönüp baktığında işletme fakültesinde hiçbir şey öğrenmediğini de iddia etti. Terörden dolayı yüzde 80 derslere katılamadıklarını ifade eden Nakıboğlu, ancak yıl sonunda bitirme imtihanlarına girebildiklerini belirtti. Okumak için Adana’ya gelen Kayserili ve Gaziantepli 30-35 öğrenci grubunun, daha önce 2 yıllık ODTÜ eğitiminin olması vesilesiyle ağabeyi sayıldığını söyleyen Nakıboğlu, “Bu yüzden yürüyüşlere ve olaylara katılmazdık. Evlerimize sürekli baskın olduğundan şehir merkezindeki bir otelin teras katında ders çalışabiliyorduk. Eğitimimizi engellemek için her türlü baskıyı uyguluyorlardı.” dedi.
‘YÖNETİCİ OLABİLMEK İÇİN ÜRETİMİ İYİ BİLMENİZ GEREKİR’
İstanbul’daki imalatçılardan ham madde alamadıkları için Gaziantep’te üretim yapmaya karar verdiklerini söyleyen Nakıboğlu, “Dört kardeşiz. Birbirimizin işine karışmayız. İşçi alımını ben yaparım. Ağabeyim ve kardeşlerim eleman alacaksa bana gönderirler. Ben mülakatı yaparım. Elemanları bir hafta on gün yanımda çalıştırırım. Başka vasıflarını da öğrenirim. Çalışanlarımızın evini ziyaret eder, sofrasına otururum. İşçilerimizle kardeş gibiyim. Üretimin her aşamasında çalışırım. Yönetici olabilmek için üretimi iyi bilmeniz gerekir.” dedi.
‘FABRİKASINDAN UZAK DURAN İŞÇİSİNİ YÖNETEMEZ’
‘İnsan bildiği işi severek yapmalı’ diye de uyarılarda bulunan Nakıboğlu, “Her sektörde para kazanılır. Bir çöpçü dahi çöpçülüğünü bilinçli yaparsa, çöpleri ayrıştırırken çok şeyler kazanabilir. Karlılık ayrıntıda yatar. Her sektörün duayeni vardır.” şeklinde konuştu. Fabrikasından uzak dura, işiyle ilgilenmeyen hiç kimsenin başarılı olamayacağını da ifade eden Nakıboğlu, “Yavaş yavaş büyüyün. Adımlarınızı hızlı atmayın. Birden bire büyüyerek her şeye sahip olmaya çalışmak hatadır. Sermayenin büyüklüğü tecrübenizdir. Yarın ne olacağınızı Allah bilir. Her zaman adımlarınızı sağlam adın. Bir noktada profesyonel yöneticilere güvenin ama işinize de sahip olun. Hiç kimse fabrikasından uzak durup da işçisini yönetemez.” diye konuştu. İşadamlarına ‘duygusal olun’ diye de tavsiyelerde bulunan Osman Nakıboğlu, tasarrufa da her zaman önem vermelerini istedi.
‘ADANA’NIN ÇOK BÜYÜK ÜRETİM GÜCÜ VAR’
Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ve Defterdar Tamer Utkucu’nun da katıldığı programın açılış konuşmasını yapan AGİD Başkanı Ahmet Coşkun, TUSKON’un kurucu üye derneklerinden biri olduğunu söyledi. TUSKON çatısı altında 7 federasyon, 172 iş hayatı derneği ve 45 bin kişi ile 100 bin şirketin temsil edildiğini belirten Başkan Coşkun, “TUSKON, son dönemde Türkiye’nin en hızlı gelişen ve en büyük sivil toplum kuruluşu. TUSKON’un bu yıl yurtdışından gelen ve yurtdışına seyehat sayısı 800’ü aşıyor. Bu ciddi bir rakam. Tamamı çok seviyeli programlar. Gittiğimiz ülkelerde bakan seviyesinde, bazılarında başbakan ve cumhurbaşkanı seviyesinde karşılanıyoruz. Dünya Ticaret Zirvesi isimli programlarla Afrika’ya inanılmaz büyüklükte ticaretler yapıyoruz. Asli görevimiz insanların ufkunu açmak. Adana olarak çok büyük üretim gücümüz var. Bu üretim gücümüzü dar pazarlarda değil de daha geniş alanlarda pazarlamanın yollarını arıyoruz. Adana, kısa bir dönem durağan döneme girmişti. Kentimiz, bunun bilincine vararak şahlanmaya başladı. OSB’deki 3 bin 650 dönüm yer sanayiye açıldı. Sanayimiz yeniden ivme yakaladı. Sabahın erken saatinde bu salonun da dolması bunun bir işaretidir.” dedi.
‘YÜREĞİR, GÖÇTEN EN FAZLA ETKİLENEN İLÇE OLDU’
Programın ana sponsoru Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, ilçenin yüzde 43’ünün göçle oluştuğunu iddia etti. Göçten Yüreğir’in en fazla etkilenen ilçe olduğunu da söyleyen Başkan Çelikcan, “İşsizlik, sağlık ve terör gibi nedenlerle ilçemize gelenlerle sorunlarımız biraz daha büyüdü. 8 bin 500 hektarlık hizmet alanımız ilçemize yeni katılan beldelerle 81 bin hektarlık alana genişledi. Hizmet alanımız 10 kat büyüdü. Belediyemizin borçlarını öderken de hizmeti aksatmadan vermeye çalışıyoruz.” dedi.
Yüreğir’in geçmişten gelen sorunlarına da değinen Başkan Çelikcan, “2 yılda yol yapımına 9 milyar lira para ayırdık. Önümüzdeki yıllarda da 25-30 milyar lira daha harcamayı planlıyoruz. İlçemizde yapımını tamamladığımız 5 kültür evi var. 6’ıncısının inşaatı devam ediyor. Kültür evlerimizde göçle gelen vatandaşların birbirleriyle kaynaşması ve kentli kültürü kazanmasını sağlıyoruz. Ayrıca, kültür evlerimizdeki çeşitli sportif ve sosyal faaliyetlerle de çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan uzaklaştırıyoruz.” diye konuştu.
Daha sonra, günün anısına Osman Nakıboğlu’na Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan tarafından plaket takdim edildi. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’a da katkılarından dolayı AGİD Başkanı Ahmet Coşkun plaketini takdim etti. Programın sponsor firmaları Alpat Millenium, Aslanlar Metal ve Seyhan Hidrofor firma temsilcilerine de katkılarından dolayı plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz