Habertürk ekranlarında Balçiçek Pamir'in hazırlayıp sunduğu Karşıt Görüş ilginç bir tartışmaya sahne oldu. Programa TRT'de izlenme rekorları kıran ve askerin terörle zorlu mücadelesini anlatan "Sakarya Fırat" adlı dizinin yapımcı ve yönetmeni Osman Sınav'ın "Dağa çıkanları anlıyorum" sözleri damga vurdu.
Habertürk'te Balçiçek Pamir'in hazırlayıp sunduğu programda sinema dünyasının önemli isimlerinin 'sinema ve sanat'ı tartıştılar. Osman Sınav, Yılmaz Erdoğan ve Gani Müjde'nin katıldığı programda Sinema sanat ilişkisiyle başlayan tartışma giderek güncel siyasete kaydı.
Osman Sınav: Sinemada çok şey değişti. Yılmaz Güney'in önermesi bugün biraz yama gibi kalıyor.
Balçiçek Pamir: Nasıl yani neresi yama kalıyor.
Yılmaz Erdoğan: Benim için çok önemli ve değerlidir.
Gani Müjde: Bir sanatçının ideolojik siyasi bir tavrı olabilir. Ama bunu kör gözüne parmağım gibi didaktik bir şekilde izleyiciye dayatmamak gerek.
Yılmaz Erdoğan: Bu denileni en iyi yapan Yılmaz Güney'dir. Yılmaz Güney siyasi kişiliğiyle biliniyor ama Umut filmi gibi zamana kafa tutan filmleri var.
Biz 72'de Ankara'ya gittik. Mahalleye Hakkari'li bir kürt aile gelir' durumu yani. Babam sosyal demokrat bir çizgideydi. Ama çevremizde ailemizde sosyalist Kürtçü çizgide insanlar da vardı. Haliyle o tek tip, dayatmacı anlayışı iyi biliyorum. Ben o şartlarda büyüdüm. Ama sanatın bir siyasi görüşün hizmetine sunmaya hep karşı oldum.
Osman Sınav: Sanatın ufuk açıcı olması gerekir. O nedenle muhaliftir, üretkendir.
BALÇİÇEK'TEN OSMAN SINAV'A ŞOKE EDEN SORU!
Balçiçek Pamir'in Osman Sınav'ın başlattığı projelerden olan Kurtlar Vadisi'ni eleştiren bir soru yöneltmesi de ilginç diyaloglara neden oldu.
Balçiçek Pamir: Peki topluma etkisi nasıl oluyor. Mesela binlerce Polat Alemdar türedi.
Osman Sınav: Sen de mi Polat karşıtısın?
Balçiçek Pamir: Yok hayır ondan değil bir etki var toplumda onu tartışmak istiyorum.
Yılmaz Erdoğan: Mesela bir dönem Beyaz Gölge dizisi vardı TRT'de. bize basketbolu sevdirdi. İnanılmz bir etkisi oldu toplumda. Bunu ne hükümet, ne federasyon yapamazdı. Ama doğru yapılmış bir TV dizi rahatlıkla yaptı. Bugün de benzer şeyler yapılabilir.
Yılmaz Erdoğan: Bence bir başbakanın sanatçıları toplayıp ülkenin sorunlarına dair fikir alması gayet güzel ve demokratik bir uygulamadır.
Ben kendi hayatımdan biliyorum ki o 'Kürt yoktur' tavrı inanılmaz bir travmaya yol açmıştır.
Peki bu 80 öncesi gibi bir durum değil mi? Bizi sağ sol diye farklı renklere boyamadılar mı?
12 Eylül öncesi çatışma sağ sol meselesi üzerineydi. Kürtçü hareketler ise şiddet dışında işi çözme eğilimindeydi. DDKD gibi hareketler, Özgürlük Yolu gibi harketler... Ama 12 Eylül geldiğinde en çok dayağı Kürtler yedi. Diyarbakır cezaevinde yaşananlar işte...
Osman Sınav: Bıraksalar böyle sorunlarımmız yoktu ki. O kamplaşmanın içinde bize dayatılmış sorunlar bunlar. Ülkücüler de çok sert işkenceler gördüler. Resmi ideoloji böyledir zaten. O tarafa da yapar bu tarafa da.
Başbakan'la yaptığımız toplantıda Oktay'a olan tepkiler beni tetikledi, ben de bu nedenle konuşmak isedim.
Balçiçek Pamir: Ne dediniz?
Yılmaz Erdoğan: Lale Mansur'a 'Sen hiç hayatında Kürt olduğu için baskı gören biri gördün mü?' diye sordu. Lale de 'gördüm' dedi.
OSMAN SINAV: DAĞA ÇIKANLARI DAHA İYİ ANLIYORUM!
Programın en dikkat çekici tartışması ise Kürt sorunu üzerine yaşandı. Özellikle ülkücü geçmişi ve milliyetçi kimliğiyle bilinen Osman Sınav'ın açıklamaları şaşırtıcıydı. Sınav, Kürtlerin neden dağa çıktığını daha iyi anlıyorum' derken çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.